L’any 2023 ha deixat enrere un període de grans canvis en l’àmbit dels Recursos Humans, marcats per la pandèmia de la COVID-19 i la transició al treball híbrid. En aquest context, les empreses han hagut d’adaptar-se a noves formes de treball i de gestió del talent, el que ha portat a l’aparició de noves tendències en RRHH.
Per aquest 2024, es preveu que aquestes tendències segueixin evolucionant, donant lloc a noves oportunitats per a les empreses i els professionals de Recursos Humans. Per això analitzem les principals tendències en RRHH per aquest any, amb especial atenció a la gestió documental, de la qual a DOCUGestiona en som especialistes.
1. L’experiència dels empleats
L’experiència dels empleats (Employee Experience, EX) és una de les tendències més importants en RRHH que es preveuen per al 2024. Les empreses se centren cada vegada més en crear un entorn de treball positiu i motivador, que ajudi a atraure i retenir el talent. Des de DOCUGestiona t’oferim les eines del nostre partner Blipol, al voltant del software HR Analytics Software, que incorpora una metodologia pròpia que ens ajuda a prendre les decisions més encertades.
També són bones les propostes que podem fer en aquest sentit al voltant d’eines com el Portal de la persona treballadora, plans de cobrament flexible o, a l’hora de contractar, plataformes amigables de reclutament de personal.
Si a més incorporem gestió documental en la millora de l’experiència de les persones treballadores, les empreses es poden veure beneficiades dels següents avantatges:
- Facilitar la comunicació interna i l’intercanvi d’informació.
- Agilitzar els processos de contractació i onboarding.
- Proporcionar als empleats accés a la informació que necessiten per a fer la seva feina.
2. El desenvolupament de les habilitats
L’entorn laboral actual està en constant canvi, per la qual cosa les empreses necessiten que els seus empleats i empleades estiguin preparats per a adaptar-se a les noves demandes. El desenvolupament de les habilitats (Upskilling & Reskilling) és una tendència clau per a 2024.
Sens dubte ho podem relacionar amb una bona gestió del temps, o plans de formació que poden formar part o no de programes de retribució flexible.
Així, si afegim gestió documental per ajudar les empreses a desenvolupar les habilitats dels seus empleats de diverses maneres, aconseguim:
- Oferir formació en línia i presencial.
- Proporcionar eines i recursos que permetin als empleats aprendre per ells mateixos.
- Crear una cultura d’aprenentatge i desenvolupament continu.
3. La cultura de la diversitat, l’equitat i la inclusió (DE&I)
La cultura de la diversitat, l’equitat i la inclusió és una altra tendència clau per a 2024. Les empreses són cada vegada més conscients de la importància de crear un entorn laboral inclusiu, en el que les persones treballadores puguin desenvolupar-se amb total llibertat. Prova d’això és la incorporació obligatòria dels Canals de Denúncies, els plans d’igualtat, protocols contra la discriminació i l’assetjament per raó de sexe, els informes de registre retributiu…
Aquí hi juga un paper important el fet de disposar de tota la documentació ben endreçada, classificada i accessible en qualsevol moment davant possibles inspeccions. Per això des de DOCUGestiona us podem ajudar a:
- Automatitzar els processos de contractació i selecció per a evitar la discriminació.
- Recollir i analitzar dades sobre la diversitat de la plantilla.
- Creant polítiques i procediments que promoguin l’equitat i la inclusió.
4. L’automatització i la intel·ligència artificial (IA)
L’automatització i la IA estan transformant l’àmbit dels RRHH. Les empreses estan utilitzant aquestes tecnologies per a automatitzar tasques administratives, millorar la presa de decisions i personalitzar l’experiència dels empleats.
La gestió documental és una àrea en la qual l’automatització i la IA tenen un gran potencial per a automatitzar la creació, l’emmagatzematge i la gestió de documents, analitzar dades per a obtenir insights sobre la plantilla o personalitzar les comunicacions amb els empleats i empleades.
5. El treball híbrid i remot
El treball híbrid i remot ha arribat per a quedar-se. El 2024, la majoria d’empreses seguiran oferint a les seves persones treballadores la possibilitat de treballar des de casa o des de l’oficina. Per això solucions com la gestió documental, el Portal de la persona treballadora, o la gestió del temps són peces indispensables per a l’èxit del treball híbrid i remot: aquestes eines permeten als empleats accedir a la informació que necessiten des de qualsevol lloc.
✅ La gestió documental: peça clau
Veiem doncs que la gestió documental és una eina essencial per a les empreses que vulguin aprofitar les tendències en RRHH per aquest 2024, ja que ajuda a les empreses a:
- Millorar l’experiència dels empleats.
- Desenvolupar les habilitats dels empleats.
- Promoure la cultura de la DE&I.
- Automatitzar els processos i millorar la presa de decisions.
- Donar suport al treball híbrid i remot.
Des de DOCUGestiona t’assessorem en com optimitzar els processos de Recursos Humans a la teva empresa, des de totes els vessants possibles. Contacta’ns i et guiarem de forma completament personalitzada.
+ info DOCUGestiona