L’evolució dels sistemes informàtics ha suposat canvis continus en la comunicació entre la ciutadania, les empreses i l’administració.
Aquestes modificacions també han arribat al sistema de gestió de la incapacitat temporal, amb novetats legislatives per tramitar aquests processos.
A partir de l’1 d’abril del 2023 han entrat en vigor canvis en les obligacions, regulades per les normes següents:
- El Reial Decret 1060/2022, de 27 de desembre, que modifica el Reial Decret 625/2014, de 18 de juliol, en què es regulen aspectes de la gestió dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 dies de la seva durada.
- L’Ordre ISM/2/2023, d’11 de gener, que modifica l’Ordre ESS/1187/2015, de 15 de juny, desenvolupant el Reial decret 625/2014, de 18 de juliol, que regula la gestió dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 dies de la durada.
Novetats de la nova normativa
Destaquem com a principals novetats:
- S’elimina la segona còpia del comunicat mèdic d’incapacitat temporal per a l’empresa. Amb això s’elimina l’obligatorietat de la persona treballadora presentar els informes mèdics d’incapacitat temporal a l’empresa.
- L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) serà el que, per via telemàtica, comunicarà a les empreses les dades dels comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta.
- Les empreses només hauran de remetre a l’INSS les dades econòmiques imprescindibles als informes de baixa. S’elimina l’obligació de les empreses de comunicar aquesta informació als comunicats de confirmació i d’alta.
Així, al nou comunicat RED (Remissió Electrònica de Dades) s’afegeixen dos nous camps a informar: els relacionats amb el lloc de treball i la descripció de funcions de la persona treballadora. Aquests registres són importants en el control mèdic pel que fa als processos d’incapacitat temporal dels treballadors i treballadores que han de realitzar l’INSS i les Mútues, ja que podran ajustar la durada dels processos i la reincorporació a la feina, en funció de les tasques realitzades. Es recomana emplenar el camp telèfon de la persona treballadora per realitzar el corresponent control de la incapacitat temporal per part de la Mútua col·laboradora amb la seguretat social.
Com s’ha de tramitar el comunicat mèdic?
Abans de la reforma, el facultatiu mèdic expedia els comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta per lliurar a la persona treballadora dues còpies, una per a l’empresa i una altra per a la pròpia persona treballadora, que disposava de 3 dies per presentar-los a l’empresa. En el cas d’alta, havia de fer-ho dins de les 24 hores següents.
Per la seva banda, els serveis públics de salut i les Mútues havien de remetre dins el primer dia hàbil següent a l’expedició els comunicats a l’INSS per via telemàtica. Les empreses, per part seva, després de la comunicació del treballador/a, havien de comunicar-ho a l’INSS a través del Sistema RED.
A partir de l’1 d’abril de 2023, el procediment s’estableix de la manera següent:
- El Servei Públic de Salut o la Mútua Col·laboradora han d’enviar les dades dels comunicats mèdics de baixa, confirmació o alta a l’INSS per via telemàtica, i sempre dins el primer dia hàbil següent al d’expedició.
- L’INSS també per via telemàtica, comunicarà a les companyies les dades dels comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta. Serà a través dels Fitxers INSS Empreses – FIE i FIER, que s’envien a través dels programes SILTRA o EDITRAN, i que permeten a les empreses conèixer diàriament la situació dels seus treballadors en relació amb les prestacions de la Seguretat Social que poguessin generar.
- Les empreses estan obligades a transmetre a l’INSS a través del Sistema RED de manera immediata, i com a màxim, en el termini de tres dies hàbils comptats des que es rep la comunicació de baixa mèdica, les dades necessàries per gestionar la incapacitat temporal. Cal tenir en compte:
- El contingut d’aquestes dades ve determinat a l’Ordre ISM/2/2023 de 11 de gener, i són:
- Es modifiquen els models dels comunicats mèdics de baixa/alta i de confirmació de la incapacitat temporal, incloent-hi els nous models com a Annexos I i II a l’Ordre ISM/2/2023.
- Les empreses només han d’enviar a l’INSS les dades econòmiques (bases de cotització, Codi Compte Cotització (CCC), etc.) en els comunicats de baixa, sempre que hi hagi a la base de dades de l’INSS, un comunicat de baixa prèviament comunicat a l’empresa via telemàtica (FIE/FIER). D’aquesta manera se suprimeix l’obligació de les empreses de transmetre informació a l’INSS als comunicats de confirmació i d’alta expedits a la persona treballadora durant la gestió de la Incapacitat Temporal.
- Com a novetat, al Model III de l’Ordre ISM/2/2023 referit a les dades econòmiques a emplenar per l’empresa, s’han introduït dos camps nous: relatius al lloc de treball ia la descripció de funcions de la persona treballadora.
- Les empreses només hauran de remetre les dades a les parts de baixa.
- Si l’empresa incompleix aquesta obligació, pot ser multada d’acord amb el que disposa l’article 21.4 del Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions a l’ordre social amb una sanció d’entre 70 i 750 euros.
- Aquesta transmissió no és obligatòria quan la persona treballadora formi part d’algun col·lectiu on l’empresa no tingui l’obligació d’incorporar-se al sistema RED.
- El contingut d’aquestes dades ve determinat a l’Ordre ISM/2/2023 de 11 de gener, i són:
- L’INSS haurà de proporcionar a la Tresoreria General de la Seguretat Social les dades de les persones treballadores en situació d’incapacitat temporal, per determinar les quantitats que cal compensar en la cotització per l’empresa, conseqüència del pagament delegat de la prestació. Si l’empresa no ha compensat el pagament a través de la deducció,
podrà reclamar el pagament delegat directament a l’INSS o davant de la Mútua Col·laboradora.
Més novetats a la normativa
- En els processos d’incapacitat temporal amb una durada inferior a cinc dies naturals en què el facultatiu mèdic pot emetre el comunicat de baixa i alta de forma simultània, la persona pugui sol·licitar un reconeixement mèdic el dia marcat per a l’alta. El facultatiu podrà fer un document de confirmació de baixa si considera que el treballador/a no s’ha recuperat.
- En els processos d’incapacitat temporal amb una durada superior a cinc dies naturals, el facultatiu pot determinar una revisió mèdica en un període inferior al marcat en cada cas.
- El part mèdic d’alta expedit per la inspecció mèdica s’informarà a la mútua de forma immediata i el primer dia hàbil següent al de la recepció. L’entitat gestora comunicarà a l’empresa les dades merament administratives dels comunicats d’alta de les persones treballadores el primer dia hàbil següent al de la seva expedició.
Des de SERHS Gestoria som especialistes en Assessoria Laboral i Jurídica, per donar suport i servei a les empreses.
+ INFO Asesoría Laboral y JurídicaSi tens cap dubte sobre la nova normativa o qualsevol altre tema relacionat, contacta’ns al mail [email protected] o per telèfon al 93 767 03 78.
Estarem encantats/des d’ajudar-te!