El passat 14 de març va entrar en vigor la Llei 2/2023 Whistleblowing, que obliga a totes les organitzacions i empreses de més de 50 persones treballadores tinguin habilitat un canal ètic o de denúncies
Quin objectiu persegueix la llei Whistleblowing?
A través dels anomenats canals ètics o de denúncies, es busca la transparència, l’ètica i la responsabilitat de les empreses i administracions públiques per promoure una cultura d’integritat i prevenció de la corrupció. Garanteix la protecció dels ciutadans i ciutadanes, treballadors i treballadores que informen sobre les infraccions i actes de corrupció en els vessants laborals i professionals.
D’aquesta manera, la llei preveu una sèrie de mesures de protecció per als denunciants, a l’hora que s’assegura la investigació de les denúncies i sanciona les entitats que vulnerin les obligacions recollides a la llei.
Què és un canal ètic?
La llei estableix que les denúncies han de ser canalitzades a través de canals segurs i confidencials, com les “bústies ètiques” o canal de denúncies, per garantir l’anonimat i la protecció de la identitat del denunciant. N’hi ha de 2 tipus:
1) Canal propi de l’empresa o administració: Un sistema propi d’informació que permeti la recepció i gestió de les denúncies, d’una forma confidencial, ràpida i eficaç. A més, ha de permetre la identificació de la denúncia, fer-ne el seguiment i la realització de les investigacions pertinents. Els treballadors i treballadores i públic en general han de conèixer l’existència d’aquest canal i la protecció que els ofereix.
2) Canal extern: L’Autoritat Independent de Protecció de l’Informant (A.A.I.): És l’ens públic que supervisa el compliment de la llei, a més d’establir un canal extern per a la recepció de les denúncies i actes de corrupció.
Qui i quan s’han d’aplicar aquestes mesures?
Aquesta llei és obligatòria a tot el territori espanyol per a totes les persones físiques o jurídiques que tinguin activitat pública o privada. D’aquesta manera, l’imperatiu recau sobre:
- Totes les administracions públiques
- Empreses privades de més de 49 persones treballadores
- Empreses amb un volum de negoci igual o superior a 10 milions d’euros
- Entitats que treballen en l’àmbit dels serveis financers o siguin vulnerables al blanqueig de capitals o al finançament del terrorisme, sigui quin sigui el número de la seva plantilla o el volum de negoci (partits polítics, sindicats, patronals, fundacions que rebin o gestionin fons públics).
Així, les dates d’implantació obligatòria segons el tipus d’organització són les següents:
📅 JUNY 2023
Les administracions públiques, entitats i empreses privades amb més de 250 treballadors/es.
📅 DESEMBRE 2023
Empreses privades d’entre 49 i 250 treballadors/es, i els ajuntaments de municipis de menys de 10 mil habitants.
Quines sancions pot tenir una organització per incomplir la normativa?
El no compliment de les disposicions de la normativa pot comportar conseqüències legals i financeres, administratives o penals, tals com:
⚠️ Multes
⚠️ Penes de presó
⚠️ La suspensió temporal o definitiva d’activitats
⚠️ La pèrdua d’ajudes o subvencions públiques
⚠️ L’obligació de restablir el dret vulnerat
⚠️ La realització de mesures correctives
Cal tenir present que la llei indica que qualsevol represàlia o mesura disciplinària contra un denunciant pot comportar multes de fins a 300.000 €, a més de ser considerades accions nul·les.
Des de SERHS Cloud, de la mateixa manera que vetllem per a la Ciberseguretat, som experts en el servei de Canal Ètic. Ajudem a les empreses i administracions públiques a gestionar i tramitar les denúncies.
Si encara no disposes de l’eina que t’ajudi a complir la normativa i vols estalviar-te sancions importants, contacta amb nosaltres i t’ajudarem a implementar-la.