L’embaràs i la Prevenció de Riscos Laborals.
Un embaràs sempre és una bona notícia, però els dubtes que sorgeixen en aquest període poden generar preguntes i pors a la dona treballadora.
L’embaràs és una circumstància excepcional que requereix extremar la prot
ecció de la mare i del futur nadó. En determinats llocs de treball, l’adaptació i millora de les condicions laborals ha de ser una tasca immediata, per part de l’empresa.
La concienciació per la prevenció de riscos laborals, la vigilància de la salut i la millora de les condicions físiques del lloc de treball vénen regulades per normativa legal.
En aquest article volem oferir pautes a seguir per part de la dona embarassada treballadora, per tal d’aclarir alguns dels dubtes que li puguin sorgir durant l’embaràs, sempre des del punt de vista de la prevenció de riscos laborals.
Algunes de les preguntes més freqüents són:
- És obligatori a informar a l’empresa sobre l’estat de gestació?
Tot i que per llei no és obligatori comunicar l’estat de gestació, sí que es recomana que l’estat de gestació es comuniqui a l’empresa. No totes les feines poden arribar a ser perjudicials per a la mare i/o el fetus, però n’hi ha algunes que sí, i en diferents graus. Per aquest motiu, és important que l’empresa tingui coneixement de l’estat de gestació de la treballadora, el més aviat possible, per tal que, amb l’ajuda del Servei de Prevenció, pugui valorar si les tasques que realitza la treballadora, poden ser perjudicials.
- Què s’ha de fer si es té un problema de salut durant l’embaràs?
Si durant l’embaràs apareix algun problema de salut, la treballadora embarassada té el dret d’anar al metge de capçalera, com per qualsevol altra contingència comuna.
- Alguns dels riscos a tenir en compte, en cas d’embaràs, són (llistat no exhaustiu):
– Manipulació manual de càrregues.
– Postures forçades
– Bipedestació (treballar dempeus)
– Conducció d’alguns tipus de vehicles
– Temperatures extremes
– Soroll elevat
– Treballs verticals
– Vibracions
– Radiacions i ultrasons
– Substàncies perilloses
– Agents biològics
– Treballs en torn nocturn en solitari
– Mineria subterrània
La valoració d’aquests riscos la farà el Servei de Prevenció, i dependrà de molts factors, com per exemple, el temps d’exposició, els pesos, la dosi de cada substància, tipus de risc, etc.
- Què és la prestació de Baixa per Risc durant l’Embaràs?
És una prestació econòmica que es pot donar a la treballadora embarassada, quan el seu lloc de treball o tasques a realitzar a la feina, són incompatibles amb l’estat de gestació, perquè poden provocar riscos a la mare o al fetus, i és impossible adaptar les tasques ni canviar el lloc de treball a la treballadora (no confondre amb el diagnòstic mèdic d’ “embaràs de risc”).
- Quan es pot sol·licitar la prestació per Baixa per Risc durant l’Embaràs?
Es pot sol·licitar en qualsevol moment de l’embaràs, però cal tenir en compte que la seva aprovació, per part de la Mútua, estarà condicionada per les tasques que realitza la treballadora, l’avaluació de riscos específica que realitza el Servei de Prevenció, la setmana de gestació en la que es troba, l’estat de salut de la treballadora, i també de la possibilitat, o no, per part de l’empresa, d’adaptar el lloc de treball de la treballadora o reubicar-la, per tal d’eliminar els riscos perjudicials per a ella o pel futur nadó.
- Qui ha de sol·licitar aquesta prestació i gestionar els documents per a la seva aprovació?
La prestació l’ha de sol·licitar/iniciar la treballadora embarassada, amb la col·laboració i assessorament de l’empresa (departament laboral i el Servei de Prevenció) en la gestió dels documents.
- Durant quant de temps es pot percebre aquesta prestació econòmica?
Aquesta prestació es fa efectiva des del dia que la Mútua aprova la sol·licitud, havent avaluat prèviament el cas, amb tots els documents presentats. A partir d’aquesta aprovació, quedarà com a “finalitzat o rescindit” temporalment el contracte de treball.
La data de finalització d’aquesta prestació serà la data del part.
A partir del naixement del nadó, s’iniciarà el període de “permís per maternitat” (generalment de 16 setmanes).
- Beneficis per a la treballadora i per l’empresa
La prestació per risc durant l’embaràs neix per a protegir a les dones embarassades que desenvolupen una activitat laboral.
A més de suposar un benefici per a la treballadora en aquesta situació, en ocasions no es té en compte que també pot ser una eina per a l’empresa, a efectes de la gestió d’aquesta situació i estalvi de costos.
– En el cas de la “prestació de risc durant l’embaràs”, a l’existir suspensió de contracte, l’assumeix la Seguretat Social, amb el corresponent estalvi de costos.
– Igualment, la treballadora percep el 100% de les seves retribucions.
– L’empresa dóna compliment a la llei de prevenció de riscos laborals, evitant possibles sancions derivades del seu compliment al no adaptar llocs de treball o oferir una solució a la treballadora.
- Recomanacions útils per cuidar-te durant l’embaràs
Recordem que l’”estar sana” físicament és fonamental en aquests moments, però també ho és estar mentalment tranquil·la, preparada i feliç. Algunes de les claus per estar en harmonia entre cos i ment, són:
1- Menjar i beure sa durant l’embaràs.
La dieta ha de ser variada i equilibrada. L’important és prendre aliments rics en nutrients i vitamines com l’àcid fòlic, ferro, calci i iode, però no en greixos. La dieta ha de ser variada a base de verdures, fruita, cereals, làctics i llegums, sense oblidar l’aportació diària de proteïnes de carn i peix.
També cal mantenir una correcta hidratació: beure suficient aigua i llet que ens aporti calci és fonamental. També podem prendre sucs naturals i no ensucrats i, per suposat, oblidem-nos de les begudes alcohòliques i del cafè.
2- Prendre els suplements vitamínics recomanats pel/la ginecòleg/a.
3- Realitzar exercici durant l’embaràs.
Mitjançant la realització d’un exercici moderat i constant (ja sigui natació, ioga, caminar, el mètode de pilates, etc.), aconseguirem que millori la nostra condició cardiovascular i muscular i afavorirem la correcció postural, permetent així, enfrentar-se a l’embaràs i part amb menys riscos.
4. Utilitzar roba adequada.
Cal portar roba còmoda (incloses les sabates), adequada a l’augment de pes i volum que experimentem. Els talons poden esperar, però sentir-nos a gust i guapes afavoreix un benestar psíquic important en aquests moments.
5. Un bon descans.
Dormir i descansar “el que ens demani el cos” és molt important. El cansament i la son poden acompanyar-nos des del primer moment com un dels primers símptomes d’embaràs, que segurament anirà desapareixent. Però és molt probable que ens tornem a sentir molt cansades i amb son en la fase final de l’embaràs. És el que el cos necessita, i hem d’escoltar-lo, descansant en la mida del possible, sense oblidar-nos que l’exercici moderat farà que descansem i dormim millor.
6- Les classes de preparació al part.
Assistir a les classes de preparació al part pot resultar molt beneficiós, tant per la nostra salut física, com mental. Relacionar-se amb altres embarassades i compartir experiències obre la nostra ment al descobrir que no som les úniques que tenim dubtes o pors.
També ens serveixen per adquirir coneixements i consciència sobre els canvis del nostre cos. Conèixer conceptes sobre les fases del part, la higiene del nadó o la lactància ens ajudarà a sentir-nos més preparades pels canvis que vénen. També és bo compartir aquestes classes acompanyades per la parella.
Des del Servei de Prevenció de SERHS Serveis esperem que aquest article us hagi estat d’utilitat, aclarint possibles dubtes sobre aquest tema.