L’impacte positiu de la música al món laboral. L’altre prisma de la Prevenció de Riscos Laborals
Descobreix l’efecte de la música sobre les nostres emocions, i el seu impacte positiu a l’àmbit laboral.
SABIES QUE…
…escoltar música és una de les poques activitats que impliquen la utilització de totes les parts del nostre cervell?
…a l’escoltar música, el teu cor modifica els seus batecs per intentar imitar el ritme de la música que escoltes?
…un “cuc musical” és allò de tenir tot el dia una cançó sonant al nostre cap i no poder aturar-la?
…a l’escoltar rock o pop la nostra resistència física pot augmentar un 15%?
…la música escoltada es guarda en àrees del cervell diferents a les dels records, per això les persones amb Alzheimer són capaces de recordar melodies del seu passat?
…escoltar música alta pot provocar que bevem begudes més ràpidament en menys temps?
…les flors poden créixer més ràpidament si hi ha música al seu voltant?
…el tipus de música que ens agrada als 20 anys sol ser el tipus de música que ens agradarà la resta de la nostra vida?
…la forma en què percebem el món es veu condicionada pel tipus de música que escoltem?
…si una cançó és la teva preferida, probablement sigui així perquè està lligada a un esdeveniment emocional de la teva vida?
LA MÚSICA I EL SEU EFECTE SOBRE LES NOSTRES EMOCIONS
La música està considerada un dels elements que donen més plaer a la vida: allibera dopamina al cervell (com també ho fan el menjar, el sexe i les drogues). Tots aquests són estímuls que depenen d’un sistema cerebral format per estructures que gestionen respostes fisiològiques davant d’estímuls emocionals.
Igualment com amb el llenguatge, la música també és processada pels hemisferis dret i esquerre. Algunes investigacions mostren que el que sentim quan escoltem una peça musical és molt similar al que la resta de persones que es troben en el mateix indret estan experimentant. Per això, les melodies, en molts dels casos, poden treballar en el nostre benefici a nivell individual, al modular l’estat d’ànim, de vegades més eficaç que amb les paraules.
Com pot ser que la música ens aixequi l’ànim, o tot el contrari, o ens tranquil·litzi?
La música té la capacitat de canviar el nostre estat d’ànim si ho desitgem. Des del punt de vista de la neurociència, sabem que la música és molt poderosa a l’hora d’activar cadascuna de les estructures emocionals en el cervell.
Segons Stefan Koelsch (professor de psicologia de la música a la Freie Universität de Berlin), “a partir d’experiments neurocientífics, observem que podem modular l’activitat de pràcticament qualsevol estructura cerebral-emocional, gràcies a les emocions que desperta la música”.
LA MÚSICA: UN IMPACTE POSITIU SOBRE EL RENDIMENT A LA FEINA
Un estudi ha demostrat que, siguin quines siguin les nostres preferències musicals, en el moment en el que escoltem una peça musical, s’activen en el nostre cervell aquelles regions implicades en l’atenció i la planificació motora del moviment.
Segons l’estudi “The effect of music listening on work performance” (en català: “els efectes de la música sobre el rendiment a la feina”), de la investigadora Teresa Lesiuk (University of Windsor), escoltar música a la feina té un impacte positiu sobre el rendiment dels/les treballadors/es, si es compleixen determinades condicions.
Hi ha persones que milloren el seu rendiment quan escolten la música adequada (la que els agrada), mentre realitzen una tasca a la feina. El seu cos, a l’escoltar música, genera dopamina, que ajuda a eliminar l’estrès i a associar la feina amb alguna cosa que valoren positivament.
No sempre funciona, hi ha excepcions i no val posar la música de qualsevol manera, però, la música pot ajudar a aconseguir millors resultats en entorns professionals. Tot i així, no totes les persones reaccionen igual davant de la música, inclòs, pot arribar a tenir un efecte contrari.
L’edat també influeix en el rendiment del/la treballador/a, essent els/les més joves els/les que milloren més quan hi ha música mentre realitzen una tasca, mentre que en els/les de més edat, té menor impacte.
No és fàcil disposar sempre de l’ambient òptim de treball, així que deixar que els/les treballadors/es escoltin la seva música per a concentrar-se i treballar millor, no és una idea desgavellada, ja sigui a nivell individual, o ja sigui a través del fil musical.
COM HEM D’UTILIZAR A LA MÚSICA PER MILLORAR EL RENDIMENT A LA FEINA?
Els sons melòdics ajuden a motivar la secreció de dopamina, el que es tradueix en millorar l’humor, l’autoestima, la predisposició i té avantatges per a millorar la salut.
Molts estudis consultats demostren les avantatges d’escoltar música a la feina, ja sigui animada o instrumental:
– Un estudi a Canadà va revelar que en les setmanes en què els/les treballadors/es van escoltar música, aquests van ser un 20% més ràpids.
– Un altre estudi que es va portar a terme en un banc britànic va demostrar que, a l’escoltar música animada, el rendiment dels/les treballadors/es era un 12,5% superior que quan no l’escoltaven.
Pel que es refereix a la concentració, segons els experts, les cançons o peces instrumentals són excel·lents per a concentrar-se. Entre 15 i 30 minuts d’escolta solen ser suficients.
Per altra banda, no tots els llocs de treball són iguals i no es pot estendre a qualsevol professió o a qualsevol tasca. Per exemple, no han d’escoltar música a la feina aquelles persones que necessiten disposar de l’oïda a ple rendiment per tal d’evitar accidents, com per exemple, un conductor de carretons (“toros”).
Des del departament de PRL podem recomanar la seva utilització com element ambiental, prèvia selecció i consulta amb els grups de treball, i provar els seus resultats amb algun qüestionari de satisfacció després de la seva implantació.
ALTRES CONSIDERACIONS DEL MÓN MUSICAL
LA MUSICOTERÀPIA I LA SALUT
L’àrea de la salut compta amb la música amb la finalitat de millorar, mantenir o intentar recuperar el funcionament cognitiu, físic, emocional i social, i ajudar a identificar l’avançament de diferents condicions mèdiques.
La musicoteràpia, a través de la utilització clínica de la música, busca activar processos fisiològics i emocionals, que permetin estimular funcions disminuïdes o deteriorades. S’han observat importants resultats en pacients amb trastorns del moviment, dificultat en la parla, producte d’un accident cerebrovascular, demències, trastorns neurològics i en nens amb capacitats especials, entre d’altres.
LA MÚSICA POT MILLORAR LA NOSTRA INTEL·LIGÈNCIA
La música ens pot fer sentir bé i aixecar-nos l’ànim, però no només això, sinó que també és capaç d’aguditzar la nostra atenció, pot millorar les nostres percepcions i, inclòs, la nostra intel·ligència.
La música ens permet relaxar-nos després d’un dia dur de feina i també motivar-nos durant el nostre temps lliure d’exercici. Els científics esperaven trobar-se que l’escorça auditiva processés la música de la mateixa forma en la que es processen la resta d’estímuls auditius, però no és així! La música transmet moltes coses diferents al nostre cervell, i no són només sons agradables.
La dopamina, una de les substàncies químiques que allibera el nostre cervell, que és la responsable que experimentem sensacions de plaer, s’allibera en grans quantitats quan escoltem música. Concretament, en el moment més emocional d’una cançó i durant la tornada (o “estribillo”) és quan més dopamina s’allibera.
S’ha demostrat, curiosament, que el nostre cervell s’anticipa, i que simplement per pensar en el fet que “ara escoltarem una cançó” en concret que ens agrada, ja comença a alliberar dopamina.
La música també influeix en la forma en la què percebem i ens afecta el nostre entorn. La música que acompanyi una pel·lícula o un vídeo…serà clau per experimentar diferents sensacions (tristesa, alegria, por, etc.).
Des del Servei de Prevenció de SERHS Serveis esperem que aquest article us hagi agradat.
Autora de l’article: Sabina Sànchez , tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals