Des de l’àrea de Prevenció de Riscos Laborals de SERHS Serveis, t’informem sobre les últimes novetats respecte el COVID-19. Actualitzacions publicades al “Procediment d’actuació pels serveis de prevenció de riscos laborals davant l’exposició al coronavirus (SARS-COV-2)”, amb data d’actualització del 24 de març i publicat al web de Ministeri de Sanitat.
Quins són els canvis més rellevants?
Treballador especialment sensible
L’àrea sanitària del SPRL ha d’avaluar la presència del personal treballador especialment sensible amb relació a la infecció de coronavirus SARS-COV-1, establir la natura d’especial sensibilitat de la persona treballadora i emetre l’informe sobre les mesures de prevenció, adaptació i protecció. Per això, es tindrà en compte l’existència o inexistència d’unes condicions que permetin realitzar la feina sense elevar el risc propi de la condició de salut de la persona treballadora. S’aclareix que la pertinença a grups vulnerables pel COVID-19 no significa de mode automàtic la consideració de “Treballador especialment sensible”, sinó que se supedita tal condició a la qualificació realitzada pels serveis sanitaris dels serveis de prevenció (Pàg.7).
Amb l’evidència científica disponible a data 23 de març de 2020, el Ministeri de Sanitat ha definit com a grups vulnerables de COVID-19 les persones amb:
- diabetis,
- malaltia cardiovascular, inclosa hipertensió
- malaltia hepàtica crònica
- malaltia pulmonar crònica
- malaltia renal crònica
- immunodeficiència, càncer en fase de tractament actiu, embaràs, i persones més grans de 60 anys.
Mesures preventives a destacar:
- la disposició dels llocs de treball, l’organització de la circulació de persones i la distribució d’espais (mobiliari, estants, passadissos, etc) en el centre de treball ha de modificar-se, en la mesura del possible, amb l’objectiu de garantir el manteniment de les distàncies de seguretat de 2 metres.
- Establir plans de continuitat de l’activitat davant un augment de les baixes laborals del personal.
- Es recomana l’ús acumulatiu de mesures preventives per optimitzar la prevenció, sense deixar de banda que l’absència de cada d’elles pugui ser suplida per les restants (Annex III-Pàg. 21).
La informació i la formació. S’ha de garantir que tot el personal disposa d’una informació i una formació específica i actualitzada sobres les mesures específiques que s’implantin. Mitjançant cartells, senyalització, etc.
Definicions i avaluacions
Exposició de risc. Aquelles situacions laborals en les quals es pugui produir un contacte estret o confirmat d’infecció pel SARS-CoV-2, simptomàtic.
Exposició de baix risc. Aquelles situacions laborals on les relacions que es puguin tenir amb un cas probable o confirmat, no inclou contacte estret.
Baixa probabilitat d’exposició. Treballadors que no tenen atenció directa al públic, o si la tenen, es produeix a més de 2 metres de distància, o disposen de mesures de protecció col·lectiva que eviten el contacte (mampara de vidre, separació de cabina d’ambulància, etc).
També es dona un definició que s’entén per:
“contacte directe” de possibles casos, probables o confirmats:
- Qualsevol persona que hagi proporcionat cures mentre el cas presentava símptomes: treballadors sanitaris que no han utilitzat les mesures de protecció adequades, membres familiars o persones que tinguin altres tipus de contacte físic similar.
- Convivents, familiars i persones que hagin estat en el mateix lloc que un cas mentre aquest presentava símptomes a una distància menor de 2 metres durant un temp de mínim 15 minuts.
Les recomanacions incloses en aquest document es troben en continua revisió en funció de l’evolució i nova informació que es disposi de la infecció pel nou coronavirus (SARS-COV-2).
ACCEDEIX AL DOCUMENT COMPLET AQUÍ