El maig de 2019 va entrar en vigor el Reial decret llei 08/2019, que obligava les empreses a disposar d’un registre del control horari de les persones treballadores. L’objectiu és reduir la ingent quantitat d’hores extres no remunerades.
Cinc anys després, moltes són les companyies que no van regularitzar aquest procediment, amb les consegüents sancions econòmiques.
Però encara es preveu un enduriment més gran, ja que segons la nova proposta de la reforma laboral a l’Estat espanyol, totes les empreses hauran de deixar de registrar l’horari en paper i passar a fer-ho per mitjans telemàtics.
Això significa que el registre de la jornada laboral dels treballadors ha de ser realitzat de manera digital i no en paper. Aquest canvi s’aplicarà a totes les empreses, independentment de la mida de la seva plantilla.
Segons informacions publicades a El Periódico, representants del Ministeri de Treball encapçalat per Yolanda Díaz, s’estan reunint amb la patronal i els sindicats per endurir les multes a aquelles empreses que incompleixin amb el registre horari. I segons sembla, l’aplicació de la normativa ja serà vigent per aquest 2024.
Multes de fins a 10.000 € per fitxar en paper
Si fins ara només les empreses de més de 50 persones treballadores estaven obligades a realitzar un fitxatge telemàtic, ara l’obligatorietat de disposar d’un registre diari de la jornada en format digital és per a tots els negocis, tinguin 2 o 2.000 empleats/empleades.
D’aquesta manera, segons la proposta presentada per Treball, tots aquells que estiguin portant un registre amb paper, podran ser sancionats amb multes que poden arribar fins als 10.000 €.
És a dir, si una empresa no controla bé la jornada dels seus empleats i es descobreixen desviacions a 30 treballadors, l’empresa rep fins ara una única multa. Ara la voluntat de Díaz és multiplicar la incidència i que hi hagi tantes multes com a treballadors en situació irregular trobi la Inspecció. Cosa que dispararia el cost per a qui desoeixi la norma.
Per complir amb la llei, les empreses han de garantir un registre precís i detallat de la jornada laboral dels treballadors. Aquest registre ha de reflectir l’inici i la finalització de la jornada, així com els descansos realitzats. L’objectiu és evitar la picaresca d’algunes organitzacions i treballadors, però també facilitar la comprovació telemàtica de les dades per part de la Inspecció de Treball.
Més canvis en els horaris de la plantilla
A la proposta que ha presentat el Ministeri als agents socials, també s’hi inclou la reducció de la jornada laboral. Es preveu que es passi a 38,5 hores setmanals durant aquest 2024 i a 37,5 al 2025.
Fomentar una cultura empresarial de transparència i complir amb les normatives de control horari dels treballadors comporta una sèrie d’avantatges tant per a l’empresa com per als empleats i empleades. A banda d’evitar sancions econòmiques, ajuda a evitar possibles conflictes laborals i millora la comunicació interna. És essencial explicar clarament als empleats la raó de ser d’aquest control, com s’ha de dur a terme i els beneficis que aporta. Proporcionar-los tota la informació necessària per utilitzar el sistema de registre de jornada correctament és clau per a un bon funcionament.
De vegades, trobar la solució òptima us pot requerir temps i recursos. Amb DOCUTime com a sistema de control horari i gestió del temps, simplifiquem aquest procés. Us proposem una eina que us ofereix un registre precís de la jornada laboral, de fàcil ús i implantació i d’acord amb les regulacions vigents per evitar multes i sancions.
A DOCUGestiona us proposem diverses opcions per a fer viable el control de jornada, segons les necessitats i possibilitats de cada empresa.
Saber-ne +