Després de més de 20 anys, des que va entrar en vigor la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, el camp més complexe i a la vegada més desconegut per part de les empreses és el dels riscos psicosocials. L’explicació podria ser que, encara que apareixen els símptomes de que alguna cosa està passant (alts index d’absentisme, conflictes, queixes constants, desmotivació, baix rendiment, alta rotació, entre d’altres, poden estar a la vista; per les empreses no és fàcil assumir que hi han causes que tenen relació directa amb les condicions de treball, com també influeixen en elles la pròpia actitud del treballador i les seves circumstancies personals.
Les causes no hi són visibles a simple vista i, per tant, aplicar la postura “ulls que no veuen, cor que no sent” és la posició més còmoda en molts casos. La ignorancia pot tenir conseqüències fatals per les empreses.
Prende conciencia de que els factors psicosocials estan relacionats directament amb la organització del treball, les relacions, estils de comandament, entre d’altres, és el primer pas del camí cap a l’èxit.
Tota empresa té la obligació de realitzar una evacuació dels riscos psicosocials, que és complexa i requereix molta feina, i una vegada l’empresa s’enfronta a aquest repte, són els mateixos tècnics que tenen l’objectiu, encara més difícil, de determinar les causes i proposar unes mesures preventives eficaces.
La participació activa dels treballadors tant a la identificació de les causes, com en la cerca de les mesures preventives és imprescindible perquè tot procès sigui eficaç i tingui sentit. És precisament en aquest camp on es tècniques de coaching poder ser sumament útils, tant en accions de grup com individuals.
El coach realitzarà una anàlisi inicial junt amb la direcció de RR.HH, responsables d’àrea i/o equips, per identificar sobre quins aspectes es vol treballar, quin serà l’objectiu a assolir u quines expectatives es tenen respecte el procés. Junt amb el resultat de l’evaluació psicosocial, es determinarà l’àrea de millora com pot ser: la comunicació, el lideratge, la gestió d’un conflicte, entre d’altres.
Les accions estaran enfocades tant a accions de grup a través de dinàmiques d’equips per, per exemple, fomentar habilitats comunicatives, gestionar conflictes, i a sessions individuals en el cas que es vulgui treballar l’aspecte de creences limitadores i/o fomentar habilitats de lideratge.
És important que les empreses prenguin consciencia que l’absentisme, la sinistralitat, altes taxes de rotació, els conflictes, etc, són indicadors que reclamen una revisió de l’organització i gestió de l’empresa i que existeixen eines per gestionar-los i reconduir la situació.
La gestió de les persones a les organitzacions és vital per l’èxit empresarial i per això se li ha d’atribuir la importancia que es mereix.