Aquesta setmana, Birgit Heuts, la nostra directora del departament de Prevenció de Riscos laborals, ens exposa com el coaching és una eina més per tal de reduir dos grans “enemics” als grups empresarials, l’absentisme i la sinistralitat.
Avui dia qui no ha sentit parlar del “coaching”, però, què és realment el coaching?
Trobem el seu origen a la filosofia grega, concretament, a la “maièutica”, mètode que Sòcrates aplicava amb els seus alumnes, on a través de preguntes descobria el coneixement. Segons la “maièutica” tot el coneixement està latent a l’ànima de totes les persones i és necessari poder descobrir-ho.
Actualment el coaching el trobem arreu, acompanyant a empreses, grups, equips i persones a descobrir el seu talent per portar-los a l’excel.lència.
En el coaching intervenen 2 parts claus: el “coach” i el “coachee” . S’estableix una relació de confiança i seguretat on el coach ajuda al coachee a potenciar el seu talent, descobrint la realitat, desenvolupant la seva autorealització i creixement tant a nivell personal com professional. El coach l’acompanya en un procés de reflexió, descobrint un canvi de perspectiva, d’aprenentatge i acció.
La formació del coach es basa en el desenvolupament de les competències d’escolta, empatia, flexibilitat i tolerància del client. Ha de fer veure i reflexionar al seu client, donar-li un feedback sense judici, ni opinions; només el guia i l’acompanya en la gestió del canvi desitjat: obtenir resultats diferents a una situació, mitjançant la reflexió, un pla d’acció i la gestió del canvi.
Com aplicar el coaching en la prevenció de riscos laborals?
El món de la prevenció de riscos laborals necessita un canvi de mentalitat on es puguin realment potenciar els valors i transmetre la importància que la seguretat i la salut suposen en la feina diària . I és precissament amb el coaching on podem ajudar-nos per aconseguir aquest canvi de mentalitat, gràcies al seu treball sobre creences limitadores, amb els seus valors i la consciencia. Ens ajuda a crear actituds segures, estimulant l’autoconeixement i la creativitat, fomentant la participació activa de les persones en la millora contínua de les seves condicions de treball. Serà així com podrem aconseguir el compromís dels individus (coaching individual) i d’equips(coaching d’equip) amb els procediments de seguretat i salut en el seu dia a dia.
Quins són els àmbits d’actuació del coaching?
Coaching individual:
*Reduir factors d’estrès (factors psicosocials)
*Canvis d’actitud insegurs
*Reducció d’absentisme i/o presentisme
*Desenvolupament del lideratge executiu
*Gestió de conflictes
*Gestió de canvis
L’objectiu que es treballa és individual, encara que es pugui perseguir un objectiu final comú; es treballa individualment amb les persones per canviar i/o descobrir noves perspectives i punts de vista. Es crea un pla d’acció per gestionar els canvis i poder aconseguir l’objectiu fixat que generalment és un resultat diferent al que hi havia abans del procés.
Coaching d’equip:
Es treballa amb un equip en el que es busca conquerir un objectiu comú. Habitualment es treballa en base a creences col.lectives limitadores.
Quin paper juguen les empreses per tal de permetre i fomentar aquest canvi de mentalitat?
-Disposar d’una política preventiva que inclou un compromís ferm amb la salut i seguretat de la organització.
-La gestió de les persones, ha de tenir com a objectiu important la realització d’accions per la millora continua de les condicions de treball i la salut laboral.
-L’empresa ha de tenir un compromís ferm i donar valor al coaching per fomentar el canvi de mentalitat.
I ja saps, “si busques resultats diferents no facis sempre el mateix” (Albert Einstein).