El 7 de març de 2020, la llei estipula com la data màxima d’obligatorietat per executar un Pla d’Igualtat per aquelles empreses amb més de 150 treballadors. Tanmateix, l’actualització de la nova llei apunta a les empreses de més de 50 treballadors l’obligació de disposar de Plans d’Igualtat en els seus col·lectius.
La Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva d’homes i dones, neix amb l’objectiu de fer efectiu el principi d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes, en particular mitjançant l’eliminació de tota possible discriminació, directa o indirecta, de les dones.
Es tracta d’una llei pionera en el desenvolupament legislatiu dels drets d’igualtat de gènere a Espanya.
El 7 de març de 2019 es va publicar al BOE el Reial Decret Llei 6/2019, d’1 de març de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en el treball i l’ocupació, on hi ha modificacions importants que afecten sobretot a la mitjana empresa.
Amb aquesta norma es modifiquen 7 lleis amb la finalitat d’incidir de forma directa i efectiva en la igualtat de tracte i d’oportunitats de gènere. Es tracta, especialment, de:
- reduir la bretxa salarial
- promoure la presència de dones en llocs de responsabilitat i en certs àmbits professionals, com ara la ciència, la investigació i la tecnologia
- eliminar qualsevol discriminació, tant directa com indirecta, que derivi de la maternitat i la cura.
Modificacions més rellevants que estableix el Reial Decret Llei 6/2019, d’1 de març de 2019:
Quines empreses tenen l’obligació d’implantar un pla d’igualtat?
- Es rebaixa a 50 o més persones treballadores l’obligació de les empreses d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat. Fins ara, l’anterior topall era per a més de 250 persones treballadores.
- Quan el conveni col·lectiu d’aplicació ho estableix.
- Quan l’autoritat laboral hagués acordat en un procediment sancionador la substitució de les sancions accessòries per a l’elaboració i aplicació d’un pla, en els termes que es fixin a l’acord indicat.
És obligatori el registre del Pla d’Igualtat?
Sí, a partir d’aquesta nova llei serà obligatori per a les empreses registrar el seu pla d’igualtat al registre de plans d’igualtat a la Direcció General del Ministeri de Treball. Anterior a l’actualització de la llei, el registre era opcional.
Quin és el període de transitorietat per aprovar el Pla d’Igualtat?
La nova disposició transitòria fixa els períodes de transitorietat de que disposen les empreses per aprovar els seus plans d’igualtat en:
- empreses > 150 a 250 treballadors, 1 any amb data límit d’aplicació 7-03-2020
- empreses > 100 a 150 a treballadors, 2 anys de transitorietat amb data límit d’aplicació el 7-03-2021
- empreses de 50 a 100 treballadors, 3 anys de transitorietat amb data límit d’aplicació el 7-03-2022
Què aporta l’aplicació d’un Pla d’Igualtat al compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals?
Es tracten àmbits que computen a les normatives de prevenció de riscos laborals, com són:
- la Protecció en l’embaràs, maternitat i lactància
- Factors psicosocials; com són la prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe
- entre d’altres.
Des de la consultoria de Prevenció de Riscos Laborals de SERHS Serveis ens preocupem dels nostres clients, oferim assessorament i suport en la gestió e implantació tant del Pla d’Igualtat com dels protocols obligatoris respecte a la prevenció d’assetjament sexual o per raó de sexe.
Informa’t a [email protected] sense cap compromís.