Recentment s’ha fet pública una sentència del Tribunal Suprem de 18 de gener de 2023, relativa al registre horari de la jornada laboral.
En concret, a la causa remesa a l’Alt Tribunal, el sindicat de treballadors i treballadores va reconèixer que l’acord de registre diari no és fiable ni objectiu, ja que considera que el procés de registre es basa únicament en la declaració de la persona treballadora.
El Tribunal Suprem indica que la llei atribueix a l’empresa la responsabilitat de garantir que el registre del temps de treball de cada treballador o treballadora, incloent l’inici i final del temps, però no detalla quin serà el contingut, el mètode exacte ni l’eina amb la que s’ha de recollir el registre. Això suposa que no es fixa cap mètode específic. Afegeix que qualsevol sistema de registre horari (ja sigui de mutu acord o acceptat per l’empresa) ha de ser objectiu, fiable i accessible.
El sindicat va al·legar que el procés d’alta no podia qualificar-se com a objectiu perquè es basava únicament en la declaració unilateral de la persona treballadora afectada, ja que suposava que la seva declaració personal es pot veure minada per la por a inserir uns registres superiors a la que la llei o el conveni permeten.
Per la seva banda, el Tribunal Suprem considera que el fet que el sistema de registre de la jornada fa que el treballador tingui l’obligació i sigui responsable de registrar cada dia l’hora d’inici i finalització de la jornada, així com els temps de descans i altres pauses no computables, tot i que no suposa la negació de la fiabilitat i l’objectivitat de l’eina amb la que es porti a terme. De fet, explica, és difícil imaginar un sistema de registre horari que no obligui a la persona treballadora a exercir alguna acció a l’inici i al final de la jornada laboral, o durant les pauses, per registrar la interrupció de la feina.
El Tribunal Suprem argumenta que el risc que els empleats i empleades es vegin obligats a no registrar correctament tot el temps treballat i a treballar el temps no declarat, es troba en realitat en moltes formes de gestió del temps que obliguen l’usuari a registrar les diferents accions, de treball i de descans. Considera que aquest risc és possible, i no es pot plantejar com totalment vàlid ni totalment il·legal pel sistema de registre del temps que s’hagi pactat amb la representació legal dels treballadors i treballadores. Però aquest fet no nega la fiabilitat del sistema de control horari.
Assenyala que l’empresa té la responsabilitat de vetllar perquè hi hagi unes instruccions que permetin al treballador conèixer sense cap mena de dubte cadascuna de les feines que realitza durant la seva jornada, per la seva correcta classificació com a temps de treball efectiu o temps de descans, amb l’objectiu d’incloure-ho adequadament a l’aplicació de control horari.
Tens dubtes sobre l’aplicació del registre horari a la jornada laboral de la teva empresa?
Contacta amb la nostra Assessoria Laboral i Jurídica per consultar qualsevol qüestió al respecte.
Necessites d’un sistema fiable de Gestió del Temps?
Des de DOCUGestiona by SERHS et proposem DOCUTime, la nostra eina de Gestió del Temps i Control Horari.
+ INFO Gestió del Temps: DOCUTime
Si ho prefereixes, contacta’ns al mail [email protected] o per telèfon al 93 767 03 78.
Estarem encantats/des d’ajudar-te!