Les tècniques del lideratge consciente amb Mindfulness
“El major complert que mai he rebut va ser quan algú em va preguntar el que pensava … i va prestar atenció a la meva resposta.”. (Henry David Thoreau (escriptor, poeta i filòsof nord-americà).
La majoria dels conflictes, malentesos o dificultats en les relacions humanes és degut a problemes de comunicació o manca d’aquesta.
El viure en un país estranger i comunicar-me en un idioma que no és el meu idioma natal m’ha ajudat a comprendre com interfereix la comunicació en les relacions interpersonals, i que petits detalls com l’entonació o el vocabulari poden influir o ser causa de prejudicis, entre d’altres.
Vaig observar que no només és important el que diem o no, o el com, sinó encara més, el saber escoltar. Escoltar-me a mi mateixa i escoltar a les persones. I no em refereixo només a les paraules, sinó escoltar des de i amb el cor.
Cita:
“Abans de gestionar a un equip és important gestionar-se a un mateix. Aprendre a escoltar el teu silenci entre el soroll, és aprendre a escoltar-te a tu mateix i a la resta”
Porto anys en un càrrec de direcció, confiant en un equip de 5 tècnics. El que meu primer aprenentatge en lideratge, va ser tenir confiança en mi mateixa i en el meu equip.
De ser una tècnica més, portant sola un departament, vaig passar a una posició on havia de gestionar un equip de persones. Normalment ningú t’ensenya com ser un bon líder. Com a mínim, aquest va ser el meu cas. En aquell moment em vaig exposar al repte d’assumir responsabilitats sobre les persones, la organització i els clients.
Al meu càrrec com a responsable del departament de prevenció de riscos laborals moltes vegades em trobo en situacions d’urgència ” apagant focs” i el més important és no prendre decisions precipitades, encara que la pressió de la situació intenti portar-te a això. A més, trobar un equilibri entre la decisió a prendre i les emocions que intervenen pot ser una autèntica lluita, arribant inclús a treure’t hores de descans.
Amb la pràctica del Mindfulness vaig descobrir com prendre decisions i escoltar millor, gestionar millor les meves emocions i enfrontar-me a situacions estressants de forma més saludable.
Com passar de ser líder a un líder conscient?
Cultivant l’autenticitat, posar l’enfoc d’atenció en el moment present, amb creativitat, acceptació i compassió/empatia. Suspendre els judicis i obrir la mirada a totes les possibilitats i prendre decisions des del moment de la calma i reflexió.
La pràctica de Mindfulness en el lideratge no converteix al líder en una persona diferent sinó que facilita a descobrir-se com a líder des de l’essència, ja no es tracta de “ser-hi” sinó de “ésser”.
Cita:
“La teva mirada s’aclarirà només quan miris dins del teu cor. Aquell que mira cap enfora, somia; aquell que mira cap endins, desperta”. – (Carl Jung)
Com m’ajuda el Mindfulness a ser un líder més conscient?
La definició del Mindfulness és parar atenció al moment present des de la intencionalitat, el propòsit, sense jutjar, des de l’acceptació.
Per a ser més conscient com a líder primer és necessari tenir aquest propòsit i anar renovant-lo les vegades que necessitem. Serà necessari també un entrenament regular perquè el nostre cervell sigui capaç de crear l’hàbit de cridar la nostra atenció, doncs l’estat més habitual de la ment es el de la distracció i continu processament d’informació (notícies, reunions, responsabilitats, comunicacions, etc.,). Entrenar la capacitat de parar i poder actuar des de la calma, la quietud.
Només la ment en calma és capaç de prendre decisions encertades.
6 tècniques senzilles per a un lideratge més conscient
- Tens 5 ó 10 minuts per fer una meditació conscient?
Qui no disposa de 5 o 10 minuts al dia per a realitzar un petit exercici de meditació? Val més crear l’hàbit de meditacions curtes però regulars que, realitzar una pràctica llarga només un cop a la setmana.
Per calmar la ment pots realitzar els següents exercicis molt senzills:
Observació d’un objecte o una imatge
- Busca un espai tranquil, el teu despatx o qualsevol lloc on puguis estar sol.
- Escull un objecte o una imatge de contemplació que tinguis al teu abast.
- Explora-ho durant 5 minuts. Què veus?, Quina forma té? Quin color? I el tacte? Realitza un recorregut de la imatge amb curiositat, com si ho veiessis . Concentra’t.
- Intenta mantenir la teva atenció uns minuts en aquest objecte, portant-la de nou cada cop que la teva ment es distregui amb un altre pensament.
10 respiracions conscients
- Cerca un lloc tranquil
- Tanca els ulls, adopta una postura assegut amb l’esquena recta i intenta mantenir els braços i espatlles relaxats, i el cap recte. Nota els peus recolzats a terra.
- Fixa la teva atenció a la respiració, notant com l’aire entra i surt pel nas.
- Compta cada respiració, sense modificar-la ni controlar-la. Compta així 10 respiracions.
- Si la teva ment es distreu amb algun pensament, allunyant-se de les sensacions de la respiració que has estat observant, torna a l’atenció de la respiració, sense preocupar-te ni jutjar-te, acceptant la realitat tal i com és.
- Realitza una activitat quotidiana amb atenció plena
Realitzar una activitat quotidiana diària és un exercici informal per a practicar ” l’adonar-se” i entrenar la ment. Simplement es tracta de realitzar-lo de forma conscient adonant-se de les sensacions que produeix, mantenint l’atenció en la feina etc.
Per exemple:
- Pren el primer cafè o té del dia, sentint la calor de la tassa, olorant el seu aroma i gaudint del seu sabor. Para atenció a les sensacions que et produeix.
- Gaudeix dutxant-te, notant les sensacions de l’aigua baixant per la pell, la sensació de la temperatura de l’aigua en les diferents parts del cos, quin efecte té el vapor sobre la teva respiració…….
- La comunicació i l’escolta conscient
Com a líders ens enfrontem a moltes situacions on la comunicació i l’escolta tenen un paper important. Per entrenar la nostra presència a les comunicacions et proposo el següent exercici:
Escull alguna comunicació difícil que hagis de mantenir en el teu àmbit laboral. Et convido a aplicar algunes de les actituds que detallo a continuació. Observa com et sents, quines sensacions et produeix en el teu cos? Apareix tensió?, et resulta fàcil aplicar-lo o et produeix resistència?:
- Obertura, obre la teva percepció a la situació com si fos la primera vegada que la veiessis o escoltessis; mantingues l’atenció conscient de les opinions, pensaments o actituds que podrien obstaculitzar o limitar la comunicació.
- Suspèn el judici; no etiquetis i abstindre’t d’avaluar la situació. Només observa la situació tal i com és amb la plena acceptació.
- Empatia: intenta entendre plenament la situació que està vivint l’altra persona en el moment present. Inclou les seves emocions, perspectives i accions. Escolta amb el cor i amabilitat.
- Tracta amb amabilitat: sense indulgencia i amb objectivitat de la situació. Mantingues la calma si l’altra persona s’enfada o es molesta.
- Respon en lloc de reaccionar: intenta retenir l’impuls de donar respostes reactives (tret del pilot automàtic). Escolat en silenci i reflexiona i/o reserva’t el dret de donar resposta més endavant. Què significa “reaccionar”? A vegades podem tenir la tendència de respondre des de les nostres creences o pors, que ens impedeixen veure altres possibilitats o perspectives. Com seria respondre? Quan responem, la nostra resposta neix de la reflexió i/o anàlisi de la situació, obrint la nostra consciència a totes les possibilitats, mirant-ho des de diferents perspectives i trobant altres solucions i alternatives.
Després fes-te la següent pregunta: Com ha anat? Quines sensacions corporals has notat? Has notat algun tipus de tensió, pulsacions elevades? Quins pensaments han aparegut d’aquestes sensacions? Quins judicis han aparegut? Has pogut parar l’impuls del pilot automàtic?
- El Feedback conscient
Donar i rebre Feedback per a mi és important en tota relació i també en el lideratge, si no identifiquem les nostres àrees de millora, no hi ha aprenentatge ni progrés. Identificar les nostres fortaleses ens ajuda a trobar el nostre camí en la vida i potenciar allò que ens porta felicitat.
Perquè el Feedback sigui real també és important crear un vincle de confiança, perquè les persones sentin que poden expressar-se lliurement sense por a qualsevol crítica o prejudici.
Hi han dos tipus de feedback; el feedback en positiu: quan considerem reforçar habilitats o actituds que reconeixem com a fortalesa o agradables, i el feedback constructiu (en Mindfulness utilitzem un llenguatge conscient de no jutjar, per la qual cosa el concepte “negatiu” seria reconegut com un judici o posar una etiqueta) que es donaria en situacions que considerem una situació o actitud millorable.
La intenció del Feedback és reforçar el refinament, el desenvolupament d’habilitats, estant atent al moment present. El feedback ha de ser positiu (incloure àrees d’habilitats i talents) i constructiu (sobre àrees que es poden millorar). Donant Feedback conscient en el lideratge amb la pràctica del Mindfulness implica estar alerta a l’experiència condicionant de jutjar i ésser jutjat (per exemple en cas de considerar el feedback com “negatiu”). Per naturalesa molts de nosaltres (no tots) tenim patrons, pors i creences al respecte.
Pautes per rebre Feedback conscient:
- Demana a les persones del teu equip o col·laboradors un feedback
- Recorda que la teva intenció en rebre Feedback és per aprendre, millorar i créixer com a líder.
- Agraeix el Feedback sincer.
- Rep el Feedback en silenci, estigues atent a la tendència que pugui aparèixer en justificar-te o defensar-te. Intenta rebre’l amb acceptació, com a punt de reflexió i agraïment.
- Contempla tot el que has rebut, pren nota si vols i revisa-ho per després en silenci incorporar l’aprenentatge.
Pautes per donar Feedback conscient al teu equip
Troba un moment tranquil i reflexiona sobre les persones del teu equip; Què aporta cada integrant? Quines qualitats tenen? En què els hi estàs agraït? Quines àrees de millora tenen? Pren consciencia en tot moment de possibles tendències de culpar o jutjar.
- Mostra una actitud empàtica i propera.
- Utilitza comentaris concrets i específics. No és el mateix dir: “bona feina” que “el teu últim informe recull informació molt precisa sobre els avanços de la companyia”. ” O la teva actitud amb el client X ha estat molt resolutiva, el client ha quedat molt satisfet amb el teu treball”.
- El Feedback s’ha d’enfocar a l’àrea de millora de la conducta i NO en la persona. És molt important que sàpigues escollir molt bé les paraules per a descriure la conducta d’una persona en un moment determinat i oferir un exemple de com podria millorar. Per exemple, en cas de fracàs d’un projecte o d’un error, no és el mateix dir: “no ets resolutiu, sempre estàs culpant a la resta”, que dir: “ara és important analitzar la situació, saber quin ha estat l’errada i cercar les possibles àrees de millora o solució” .
- La salutació conscient
Habitualment quan estem en funció pilot automàtic, no ens adonem del que passa al nostre voltant. Durant la jornada laboral anem passant de departament en departament, creuant àrees de treball sense parar atenció a les persones que ens trobem.
Si aquest és el teu cas, et proposo el propòsit de la salutació conscient. Es tracta d’anar per les diferents àrees de treball, saludant a les persones que ens trobem pel camí. Un “bon dia”, “bona tarda” o un “hola com vas”, amb un lleuger somriure pot convertir un dia ple d’activitats tedioses, en una agradable jornada de feina. No importa si la última reunió ha estat desagradable, passem pàgina, i saludem a les persones que ens trobem més tard, atenent al moment present.
- Tres respiracions conscients
Es tracta de connectar al moment present mitjançant 3 respiracions conscients, connectar amb l’experiència immediata, intencionalment, utilitzant l’atenció a la respiració: parar- notant el flux de l’aire, respirant pel nas observant les sensacions que produeix en el cos- observant si pots notar el pas de l’aire a les foses nasals a l’inspirar o sobre el llavi superior a l’exhalar- el moviment del tòrax i/o a l’abdomen:
Per exemple:
Para un instant i realitza 3 respiracions.
- Abans d’entrar o després de sortir d’una reunió difícil
- Després de la jornada laboral i abans d’entrar a casa. Deixa enrere tot el que ha passat a la feina i prepara’t per a rebre els teus estimats estan atent al moment present.
Pot ser que ara et preguntis , com puc trobar el moment per a realitzar aquests exercicis? O, potser vols saber més i aprendre la pràctica del Mindfulness? Informa’t aquí sobre els nostres cursos de Mindfulness.
Cita
“No hi ha raó per no seguir al teu cor.” (Steve Jobs). Discurs de Steve Jobs, fundador d’Apple Computer, a la cerimònia de graduació de la Universitat de Standford en 2005: https://www.youtube.com/watch?v=HHkJEz_HdTg