Des del departament Jurídic-Laboral de SERHS Serveis us informem de les novetats en matèria legal segons la Llei 2/2021 de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisis sanitària ocasionada per la COVID-19
Mesures sobre les que s’ha realitzat algun tipus d’actualització i/o modificació:
- Mesures de prevenció i higiene
- Mesures en matèria de transports
- Mesures relatives a medicaments, productes sanitaris i productes per a la protecció de salut
- Mesures per a la detecció precoç de la malaltia i el control de les fonts d’infecció i vigilància epidemiològica
- Mesures per a garantir les capacitats del sistema sanitari
Destaquem entre totes les mesures:
- Ús obligatori de màscares (art. 6) a la via pública, en espais a l’aire lliure i en espais tancats d’ús públic o que es trobin oberts a el públic, així com en els transports. Així mateix, es contempla la possibilitat que les màscares puguin ser adquirides de manera unitària a les oficines de farmàcia, el que facilita el seu accés a la població. Aquesta mesura, juntament amb la modificació establerta en la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris (nova redacció de l’art. 94.3 per la disp. Final 3a), persegueix que l’accés a les mascaretes pugui realitzar-se en condicions econòmiques no abusives.
- Obligació de qui sigui titular de l’activitat econòmica o, si s’escau, de director / a dels centres de treball (art. 7), sense perjudici de l’acompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals i de la resta de la normativa laboral que sigui aplicable, de:
- Adoptar mesures de ventilació, neteja i desinfecció adequades a les característiques i intensitat d’ús dels centres de treball, d’acord amb els protocols que s’estableixin en cada cas.
- Posar a disposició de les persones treballadores aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat vermicida, autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat per a la neteja de mans.
- Adaptar les condicions de treball, inclosa l’ordenació dels llocs de treball i l’organització dels torns, així com l’ús dels llocs comuns de manera que es garanteixi el manteniment d’una distància de seguretat interpersonal mínima de 1,5 metres entre les persones treballadores. Quan no sigui possible, s’han de proporcionar equips de protecció adequats a el nivell de risc.
- Adoptar mesures per evitar la coincidència massiva de persones (treballadors / es, clientela o usuaris / es) en els centres de treball durant les franges horàries de previsible major afluència.Adoptar mesures per a la reincorporació progressiva de forma presencial als llocs de treball i la potenciació de l’ús del teletreball quan per la naturalesa de l’activitat laboral sigui possible.
- Es manté l’obligació de no acudir a centre de treball quan es presentin símptomes compatibles amb COVID-19, s’estigui en aïllament domiciliari a causa d’un diagnòstic per aquesta malaltia o en quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb COVID-19.Així mateix, continua sent aplicable el procedir a l’actuació d’una persona treballadora que comencés a tenir símptomes compatibles amb la malaltia: contactar immediatament amb el telèfon habilitat per a això per la comunitat autònoma o centre de salut corresponent, i, si s’escau, amb els corresponents serveis de prevenció de riscos laborals; col·locació immediata de mascareta i seguiment de les recomanacions que se li indiquin, fins que la seva situació mèdica sigui valorada per un professional sanitari.
- Manteniment de mesures de prevenció i higiene bàsiques en els centres sanitaris (art. 8), docents (art. 9), residencials de caràcter social (art. 10), en els establiments comercials (art. 11), en els hotels i allotjaments turístics (art. 12), en les activitats d’hostaleria i restauració (art. 13), en els museus, biblioteques, arxius o monuments, en establiments d’espectacles públics i d’altres activitats recreatives (art. 14) i a les instal·lacions en les que es desenvolupin activitats i competicions esportives (art. 15). En aquest últim àmbit es reconeix la competència de el Consell Superior d’Esports per aplicar aquestes mesures en les competicions de la Lliga de Futbol Professional i la Lliga ACB de bàsquet, un cop escoltat l’organitzador, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes; i en funció de les circumstàncies concurrents i la necessària protecció d’esportistes i públic.
- Mesures en matèria de transports. Es recullen diverses disposicions que habiliten per a regular l’oferta de places i el volum d’ocupació en els serveis de transport de viatgers de competència estatal per via marítima, per ferrocarril i per carretera. S’estableix que els operadors de transport amb número d’assentament preassignat han de conservar, a disposició de les autoritats de salut pública, la informació de contacte dels passatgers durant un mínim de 4 setmanes, amb la finalitat de realitzar la traçabilitat dels contactes. S’habilita el titular de la Direcció General de la Marina Mercant per ordenar, a proposta de el Ministeri de Sanitat, l’adopció de mesures sanitàries per al control de vaixells, inclosos els de tipus creuer, que realitzin viatges internacionals i naveguin per aigües de la mar territorial a fi d’entrar en ports espanyols.
- Mesures relatives a medicaments, productes sanitaris i productes necessaris per a la protecció de la salut (arts. 19 a 21):. En matèria de medicaments considerats essencials per a la gestió sanitària de la COVID-19, continua l’obligació dels fabricants i els titulars d’autoritzacions de comercialització tant d’informar sobre l’estoc disponible, la quantitat subministrada en l’última setmana i la previsió d’alliberament i recepció de lots, incloent les dates i quantitats estimades, com d’establir les mesures necessàries i habilitar els protocols que permetin garantir l’abastament als centres i serveis sanitaris. Pel que fa als productes sanitaris i als biocides, s’incorporen les mesures imprescindibles per a garantir la fabricació i posada a disposició de màscares quirúrgiques, bates quirúrgiques, solucions i gels hidroalcohòlics per a la desinfecció de mans i antisèptics de pell sana a un ritme adequat per atendre el considerable volum de demanda existent.
- Mesures per a la detecció precoç de la malaltia i el control de les fonts d’infecció i vigilància epidemiològica (arts. 22 a 27). S’assenyala expressament (encara que en la pràctica ja tenia aquesta consideració) que la COVID-19, malaltia produïda per la infecció pel virus SARS-CoV-2, és una malaltia de declaració obligatòria urgent. Es dona continuïtat a una sèrie d’obligacions de recollida, tractament i remissió d’informació de les dades de rellevància epidemiològica i sanitària que siguin pertinents, salvaguardant els drets de protecció de dades personals, així com a el sistema establert per a la recollida i tramesa d’informació amb el resultat de proves diagnòstiques COVID-19 mitjançant PCR o altres proves de diagnòstic de COVID-19 realitzades pels laboratoris, públics i privats, així com pels centres, serveis i establiments sanitaris que realitzin aquestes proves a Espanya, com a complement a sistema de vigilància individualitzada dels casos de COVID-19.
- Mesures per garantir les capacitats de sistema sanitari (arts. 28 a 30). En matèria de recursos humans, les administracions competents han de vetllar garantir que es disposa de suficients professionals sanitaris amb capacitat de reorganitzar d’acord amb les prioritats en cada moment. En particular, han de garantir un nombre suficient de professionals involucrats en la prevenció i control de la malaltia, el seu diagnòstic d’hora, l’atenció als casos i la vigilància epidemiològica. S’estableix l’obligació que les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes que comptin amb plans de contingència que garanteixin la capacitat de resposta i la coordinació entre els serveis de salut pública, atenció primària i atenció hospitalària. També que els centres d’atenció primària i hospitalaris, públics o privats, compten amb plans interns que garanteixin la capacitat per respondre davant increments importants i ràpids de la transmissió i el consegüent augment en el nombre de casos. Per a això, s’ha de disposar, o tenir accés o capacitat d’instal·lar en el termini precís dels recursos necessaris per respondre a increments ràpids de casos en base a les necessitats observades durant la fase epidèmica de la malaltia. Aquests plans han d’incloure també les actuacions específiques per a la tornada a la normalitat. Es manté l’obligació de les comunitats autònomes de remetre al Ministeri de Sanitat la informació sobre la situació de la capacitat assistencial i de necessitats de recursos humans i materials.
Si vols conèixer el règim sancionador d’incompliment d’alguna d’aquestes mesures o vols disposar de la informació completa, fes clic en el següent enllaç:
Novetats mesures urgents prevenció COVID 19