Donat que hi ha empreses que prosperen plenament en el desenvolupament de la seva activitat, és cert que altres atravessen situacions difícils per diverses raons, com ara problemes econòmics o una imatge negativa.
Atès que la tramitació i la liquidació d’una societat implica despeses i temps, molts empresaris/es opten per mantenir les seves empreses inactives en comptes de dissoldre-les. No obstant, això no implica que estiguin exempts d’una sèrie d’obligacions i responsabilitats envers l’Agència Tributària, el Registre Mercantil i la Seguretat Social.
En què consisteix una societat inactiva?
Una societat mercantil es defineix com inactiva quan deixa d’operar per diverses raons, i en lloc de procedir amb la liquidació, els administradors/es opten per mantenir-la sense activitat. Això és el que justifica la denominació de societat inactiva. Per a declarar-la com a tal, es presenta el formulari 036 a l’Agència Tributària, i s’ha de seleccionar la casella 140, que indica la cessació d’activitat sense liquidació.
Per quines raons es decideix mantenir inactiva una societat?
La inactivitat d’una empresa pot ser causada per diverses raons, com conflictes entre socis, manca de recursos per a la liquidació o dificultats econòmiques.
En molts casos, es decideix mantenir-la inactiva amb l’esperança que pugui reprendre les operacions en el futur. Aquesta decisió no només respon a dificultats immediates, sinó que també pot ser una estratègia orientada cap al futur, amb empresaris/es confiant en una millora gradual de la situació i la possibilitat de reactivar l’empresa amb èxit.
Aquest enfocament pot ser impulsat per una visió a llarg termini, buscant oportunitats de recuperació i evitant els costos associats a la liquidació completa.
Quin és el procés per declarar una societat com a inactiva?
El procés per inactivar una societat és realment senzill, i consta d’aquests dos simples passos:
1️⃣ Realització d’una Assemblea General de Socis o Accionistes: les persones encarregades de l’administració es plantegen la possibilitat de declarar la inactivitat de l’empresa.
2️⃣ Tipus de resolució: es pren la decisió sobre si la societat es converteix en inactiva o si s’adopta alguna altra resolució, com ara la liquidació i dissolució.
Quines responsabilitats tenen les empreses que es troben en estat d’inactivitat?
Dins del marc de les societats inactives, es distingeixen tres categories d’obligacions que cal tenir presents:
✔️ Agència Tributària: Per les retencions a professionals, cal presentar el model 111 trimestralment, seguit de la presentació del model 190 posteriorment. En cas de tenir un local o oficina de lloguer, els models 115 i 190 són necessaris per declarar i ingressar les retencions efectuades. És important no oblidar-nos de la presentació de l’impost sobre societats.
✔️ Registre Mercantil: És necessari aprovar i registrar els comptes anuals de la societat. Això implica dur la comptabilitat, elaborar els comptes anuals, legalitzar els llibres i presentar tota la documentació al Registre Mercantil.
✔️ Seguretat Societat: Si els socis i sòcies de l’empresa i les persones treballadores realitzen una altra activitat com a autònoms/es, poden donar-se de baixa al RETA.
Maneres de reactivar empreses en estat d’inactivitat
Al moment de revitalitzar una societat, és necessari presentar de nou el model 036 i informar a Hisenda sobre la reactivació de la societat. És important assenyalar que una empresa pot romandre inactiva durant un màxim d’un any. Després d’aquest període, l’administrador/a està obligat/da a convocar la Junta General en un termini de dos mesos per tal de reactivar-la o donar-la per dissolta.
L’article 363, apartat 1, de la llei de societats de capital estipula que una societat de capital ha de dissoldre’s quan cessa en l’exercici de les activitats que constitueixen l’objecte social. Es considerarà que hi ha cessament, especialment, després d’un període d’inactivitat superior a un any.
Consultar La LLEI DE SOCIETATS DE CAPITAL (BOE)
Si busques assistència professional en gestions de l’àmbit Fiscal i Comptable, a SERHS Gestoria som especialistes en:
Posa’t en contacte amb SERHS Gestoria per obtenir assessorament personalitzat a través de:
- [email protected]
- 93 767 03 78
Estarem encantats/des d’ajudar-te!