Des de la nostra Gestoria SERHS Serveis, et donem resposta a totes les preguntes i inquietuds del teu negoci, arran de la publicació del cessament d’activitat per aquells serveis considerats no essencials pel Govern, davant la pandèmia de la COVID-19.
Qui podrà sol·licitar aquesta prestació extraordinària?
Aquells autònoms que hagin vist suspesa o afectada la seva activitat per les mesures adoptades pel COVID-19.
Podran sol·licitar aquesta prestació extraordinària qualsevol treballador autònom, ja sigui persona física, soci d’una societat, administradors, soci de cooperativa, soci de comunitat de béns, familiar col·laborador …
Poden demanar aquesta prestació extraordinària els autònoms societaris?
Poden sol·licitar la pensió extraordinària tots els treballadors i treballadors en alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms que compleixin els requisits per demanar la prestació, inclosos els autònoms societaris.
Quin és l’import que suposa aquesta prestació?
La prestació serà equivalent al 70% de la base reguladora.
S’aplicaran els mateixos criteris que en els supòsits generals pel que fa a quanties mínimes i màximes (IPREM).
Durant quant de temps es percep la prestació?
La durada d’aquesta prestació és d’un mes, podent-se prorrogar tàcitament fins que finalitzi l’estat d’alarma.
Què requisit s’ha de complir per sol·licitar la prestació?
Constar afiliat i en alta a la Seguretat Social en la data de la declaració de l’estat d’alarma 14 de març de 2020, a més d’estar al corrent de pagament de les quotes d’autònom. De no estar-ho, es realitzarà la invitació.
Es pot accedir a la prestació si es té el període mínim de carència exigit i / o no es té la cobertura per cessament d’activitat protegida?
Sí, es podrà accedir a la prestació, però la quantia per al càlcul de la prestació es realitzarà amb la base mínima de cotització de l’activitat exercida pel treballador autònom en el Règim Especial de Treballadors per compte propi o autònoms o, si escau , en el règim especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar.
¿Es pot sol·licitar la prestació extraordinària si s’ha cursat baixa en la Seguretat Social? I en Hisenda?
Sí, es podrà sol·licitar igualment la prestació sempre que el motiu de sol·licitud de la prestació sigui per suspensió de l’activitat. Si el motiu és per reducció de la facturació, s’haurà de mantenir d’alta en el règim.
¿Es pot sol·licitar la prestació en cas de trobar-se en situació de pluriactivitat, és a dir, constar d’alta en el règim general?
La situació de pluriactivitat és compatible amb la sol·licitud de la prestació, llevat que el treballador es trobi afectat per un ERTO percebent prestació per desocupació, al tractar-se d’una situació incompatible.
Si un autònom té dues activitats i una està suspesa però no l’altra, pot sol·licitar la prestació?
En principi, sí. Tot dependrà del CNAE en el que figuri en alta a la Tresoreria General de la Seguretat Social respecte de l’activitat principal.
Les activitats que no estan englobades en el decret d’estat d’alarma, poden optar a la prestació extraordinària de cessament d’activitat?
Sí, en aquests casos s’haurà d’acreditar el 75 per cent de disminució de facturació.
En quin moment s’exigeix estar al corrent de pagament? En el de la sol·licitud?
En el moment de la sol·licitud de la prestació. No obstant això, si en la data en què se suspèn l’activitat o es redueix la facturació no es complís aquest requisit, el treballador autònom tindrà 30 dies per pagar les quotes degudes. La regularització dels descobert produirà plens efectes per a l’adquisició de el dret a la protecció.
¿S’ha de continuar abonant la quota d’autònoms a efectes de cotització?
L’autònom no haurà de continuar abonant les cotitzacions i s’entendrà com a cotitzat tant per contingències comunes com per contingències professionals, així com per cessament d’activitat per als que vinguessin fent-ho a el temps de sol·licitar la prestació.
Qui es fa càrrec de les quotes dels treballadors autònoms mentre duri la situació de cessament d’activitat? Com es gestiona la suspensió de la quota mensual?
No hi ha cotització dels autònoms mentre duri aquesta prestació extraordinària de cessament d’activitat.
Es gestiona automàticament des de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Si s’ha abonat la quota mensual ha de sol·licitar-se la devolució de la part corresponent a la Tresoreria General de la Seguretat Social.
S’ha de pagar la cotització completa del mes de març?
S’ha de pagar en tot cas la cotització corresponent als dies previs a la declaració d’estat d’alarma.
Si s’ha concedit la prestació extraordinària, automàticament no se’t facturarà la resta de la quota.
Si un autònom està pagant la quota de 60 euros per la bonificació de l’autònom, després de la cessació d’activitat continuarà igual?
En principi sí, aquesta prestació és extraordinària i no farà variar la situació actual de l’autònom.
¿El temps que percep la prestació extraordinària consumeix com a prestació per cessament d’activitat?
El temps de percepció d’aquesta prestació extraordinària no reduirà els períodes de prestació per cessament d’activitat als quals el beneficiari pogués tenir dret en un futur.
La prestació extraordinària serà incompatible amb altres prestacions de la Seguretat Social?
Sí, la percepció d’aquesta prestació serà incompatible amb qualsevol altra prestació de el sistema de Seguretat Social (Art. 17.4 de Reial decret llei 8/2020, de 17 de març).
La prestació extraordinària també serà incompatible amb l’ajuda especial de 2.000 € aprovada per la Generalitat de Catalunya?
El Reial decret llei 8/2020, de 17 de març estableix que serà incompatible amb altres prestacions de la Seguretat Social; l’ajuda de la Generalitat no la proporciona la Seguretat Social.
Si es tenen treballadors per compte d’altre a càrrec he de donar-los de baixa en la Seguretat Social (ERTO)?
No és un requisit per accedir a la prestació extraordinària que l’autònom doni de baixa als seus treballadors per compte aliè, és a dir, no cal realitzar un ERTO per accedir a la prestació.
Si cessen en l’activitat, han de renunciar a les bonificacions de les que gaudeixin, condicionades al manteniment de l’activitat, com la tarifa plana?
No, en aquest sentit, el decret indica que el temps que es percebi aquesta prestació extraordinària computarà com efectivament cotitzada, pel que podran sol·licitar-la els autònoms que estiguin rebent aquests ajuts i no perdran les bonificacions condicionades al manteniment de l’activitat.
Si un autònom que té empleats tramita 01:00 ERTO, pot optar a la prestació extraordinària per cessament d’activitat?
Sí.
Si l’autònom es dóna de baixa després del 14 de març de cobrar la prestació?
En els casos de ‘suspensió d’activitat’ no és obligatori donar-se de baixa de el règim. En els casos de reducció del 75% de la facturació, és obligatori mantenir-se en situació d’alta.
Com justifico que els meus ingressos han minvat un 75 per cent per a accedir a la prestació extraordinària?
Haurà d’aportar la informació comptable que ho justifiqui: còpia de el llibre de registre de factures emeses i rebudes, llibre diari d’ingressos i despeses, llibre registre de vendes i ingressos, llibre de compres i despeses, o qualsevol altre mitjà de prova admès en Dret per acreditar aquesta reducció en la facturació.
Un autònom societari, com ha d’acreditar les pèrdues per la disminució de la facturació?
Amb els registres de factures i comptables de la societat.
Com es sol·licita la prestació extraordinària per cessament d’activitat?
Les mútues han habilitat formularis a les seves pàgines webs per descarregar la sol·licitud i adjuntar la documentació pertinent per realitzar la gestió de manera telemàtica.
Quan puc fer la sol·licitud de la prestació?
El termini per a sol·licitar la prestació és d’un mes des de l’entrada en vigor, per tant, finalitza el 14 d’abril de 2020, sense perjudici que s’acordés la pròrroga de l’estat d’alarma pel Govern.
Quina és la data d’inici de la prestació?
A partir del dia de la publicació al BOE de el Reial Decret 463/2020, és a dir 14 de març de 2020.