S’publicat al DOGC la circular on s’informa de la pròrroga dels ERTO COVID fins al 31 de març i de la pujada de l’SMI per al 2022.
El BOE ha publicat el Reial decret llei 2/2022, de 22 de febrer, per el qual s’adopten mesures urgents per a la transició cap als mecanismes estructurals de defensa de l’ocupació, que perllonga, per setena vegada i fins al 31 de març de 2022, les principals mesures laborals que s’han aplicat contra els efectes de la pandèmia. L’objectiu és que les empreses utilitzin aquesta darrera pròrroga per iniciar els procediments dirigits a l’aplicació dels instruments de flexibilitat interna impulsats amb la darrera Reforma Laboral (nous ERTE i, si escau, Mecanisme RED). D’altra banda, s’ha publicat el Reial decret 152/2022, de 22 de febrer, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional (SMI) per al 2022, que s’incrementa fins a 1.000€ mensuals per 14 pagues.
Pròrroga dels ERTE COVID i les seves exempcions durant març de 2022 Pròrroga automàtica de tots els ERTE COVID Les empreses que actualment tinguin vigent algun dels ERTE COVID (de força major -FM-; de limitació o impediment d’activitat com a conseqüència de decisions de la autoritat laboral, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) podran continuar aplicant aquesta mesura fins al 31 de març de 2022, amb el mateix abast (sense perjudici dels nous percentatges d’exoneració de quotes a la Seguretat Social, tal com s’explica al següent apartat). Atès que la pròrroga és automàtica, l’empresa no haurà de fer cap tràmit davant de l’Autoritat Laboral ni iniciar cap període de consultes amb la representació legal dels treballadors, sense perjudici d’informar-lo. Exempcions dels ERTE COVID prorrogats durant el mes de març, les empreses els ERTE COVID de les quals siguin prorrogats, podran instar les següents exoneracions en les quotes de la Seguretat Social (que redueixen els seus percentatges respecte a les vigents fins al moment):
- Exoneracions per als ERTE COVID FM anteriors i ETOP que van transitar des d’un ERTE COVID FM previ, i per als ERTE COVID FM per limitació anteriors i posteriors al 29 de setembre de 2021 (data d’entrada en vigor del RDL 18/2021):
ERTE FM anterior / ETOP de trànsit / ERTE FM LIMITACIÓ anterior o posterior al RDL 18/2021
- Exoneracions per a ERTE FM per impediment anteriors i posteriors al 29 de setembre de 2021 (data d’entrada en vigor del RDL 18/2021):
ERTE FM IMPEDIMENT anterior o posterior al RDL 18/2021
Podran accedir a aquestes noves exoneracions a les quotes de Seguretat Social al mes de març de 2022 les mateixes empreses que hagin pogut aplicar les exempcions vigents fins al febrer. En principi no es requereix específicament que l’empresa presenti una llista de les persones treballadores incloses en la mesura. Sí que haurà de presentar aquesta llista en cas de canvis en la relació d’afectats/des durant el mes de març.
Manteniment de les mesures extraordinàries relacionades amb els ERTE COVID
Compromís de manteniment de l’ocupació
Les empreses que hagin accedit a exoneracions o que accedeixin a les noves establertes per al mes de març de 2022 han de mantenir l’ocupació de les persones treballadores incloses a l’ERTE COVID en els termes següents:
- Les empreses amb compromisos d’ocupació vigents continuaran vinculades pels mateixos fins que transcorri el període de 6 mesos aplicable, i s’haurà de fixar en cada cas quan s’inicia el còmput del termini esmentat.
- Les empreses que accedeixin a exoneracions de quota previstes al nou RDL 2/2022 quedaran compromeses per un nou compromís de manteniment de l’ocupació, per un termini de 6 mesos des que es reprengui l’activitat.
- En el cas que l’empresa ja estigui subjecta a un compromís anterior, el període de 6 mesos de compromís de manteniment de l’ocupació s’iniciarà l’endemà que finalitzin els 6 mesos del compromís previ esmentat.
Limitació a l’acomiadament per causes derivades de la pandèmia Fins al 31 de març de 2022 seguiran sense poder extingir-se procedentment contractes de treball per causes empresarials que puguin emparar mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada amb causa a la pandèmia de la COVID. Els dubtes interpretatius que genera aquesta norma i la disparitat judicial existent sobre la qualificació jurídica de l’acomiadament en cas d’incompliment obliguen a estudiar cada cas per examinar la viabilitat de la causa.
Limitació al repartiment de dividends
Per a les empreses que accedeixin el març del 2022 a les exoneracions de quotes en el marc d’un ERTE COVID (tant de força major com per causes ETOP), es manté la limitació de repartir dividends corresponents a l’exercici en què s’hagin aplicat la referida exoneració. La TGSS indicarà quines empreses s’han aplicat exempcions a la cotització a les Administracions Tributàries i aquestes proporcionaran a la TGSS la identificació de les empreses que hagin incomplert la prohibició de repartiment de dividends. La interpretació d’aquesta norma resulta complexa i requereix una anàlisi detallada.
Durada dels contractes temporals
Continua vigent fins a 31 de març de 2022 la suspensió de la durada dels contractes temporals de les persones treballadores afectades per un ERTE COVID.
Hores extraordinàries i externalització d’activitats Durant l’aplicació d’un ERTE COVID, continua estant prohibit fer hores extraordinàries, subcontractar l’activitat o recórrer a personal extern (excepte excepcions).
Extensió de la protecció extraordinària per desocupació
Per accedir a la prestació per desocupació, i fins al 31 de març de 2022, segueix sense exigir-se un període mínim d’ocupació cotitzada.
D’altra banda, com ja succeïa des de l’última pròrroga, computa aquest nou mes en què es percebi la prestació per desocupació durant l’ERTE, que es tindrà per consumit (recordeu que va deixar de regir l’octubre de 2020 el “comptador a zero”) , excepte en els casos següents:
- per a l’accés a la desocupació a partir de l’1 de gener del 2027 (data que substitueix l’anterior de l’1 d’octubre del 2026, ampliant així la cobertura) o;
- per a l’accés a l’atur abans de l’1 de gener del 2023 (data que substitueix l’anterior del 31 de gener del 2022, ampliant així la cobertura) com a conseqüència de la finalització d’un contracte temporal o d’un acomiadament, individual o col·lectiu, per causes ETOP, o un acomiadament per qualsevol causa declarada improcedent.
- Les empreses amb ERTE COVID vigent prorrogat no han de presentar una nova sol·licitud col·lectiva d’accés a la prestació per desocupació respecte de les persones treballadores incloses.
- La quantia de la prestació per desocupació se seguirà determinant amb l’aplicació, a la base reguladora, del percentatge del 70% fins al 31 de març del 2022, sens perjudici de l’aplicació de les quanties màximes i mínimes previstes.
- La prestació extraordinària d’atur per a treballadors fixos-discontinus, prevista a l’art. 7 del RDL 18/2021, es prorroga fins al 31 de març de 2022.
Nous ERTE després de la pròrroga
Les empreses que després de març del 2022 encara necessitin recórrer a suspensions de contractes o reduccions de jornada com a conseqüència dels efectes directes o indirectes de la crisi sanitària hauran d’iniciar el procediment corresponent per a l’aplicació d’alguna de les mesures de flexibilitat interna impulsades per la darrera Reforma Laboral (nous ERTE o Mecanisme RED quan s’activi pel Govern).
En aquesta línia de facilitar les mesures de flexibilitat interna, el nou Reial decret llei 2/2022 modifica la Llei General de la Seguretat Social per establir que, als ERTE per força major temporal o per impediment o limitació en l’activitat normalitzada de la empresa que siguin conseqüència de decisions adoptades per l’autoritat pública competent (nous arts. 47.5 i 6 TRLET, introduïts pel Reial decret llei 32/2021), les persones treballadores afectades percebran la prestació contributiva per atur equivalent al 70% de la base reguladora –sense perjudici de l’aplicació de les quanties màximes i mínimes previstes durant tota la vigència de l’ERTE–, sense que això impliqui el consum de la prestació generada i encara que no tinguin període de cotització previ.
Pla MECUIDA
Es prorroga fins al 30 de juny de 2022 el dret de sol·licitud d’adaptació o reducció de jornada especial per part de les persones treballadores per fer front a les necessitats més grans de conciliació derivades de la crisi sanitària (com, per exemple, el confinament o quarantena) familiars dependents).
Pujada del Salari Mínim Interprofessional de 2022 El Reial decret 152/2022, de 22 de febrer, fixa l’SMI per a l’any 2022, amb efectes des de l’1 de gener de 2022. Les noves quanties aprovades representen un increment del 3,63% respecte de les darreres vigents des de 1 de setembre a 31 de desembre de 2021.
El nou SMI de 1.000 euros/mes és obligatori a partir de l’1 de gener de 2022 i fins al 31 de desembre de 2022. Les empreses els salaris de les quals en conjunt i en còmput anual siguin superiors al nou SMI podran neutralitzar la pujada aprovada amb el límit següent: que el salari que percebi la persona treballadora, en còmput anual, no sigui inferior a 14.000 euros.
Cal tenir en compte que l’increment regulat fa referència a la retribució dinerària (sense que el salari en espècie pugui afectar l’import brut de l’SMI).