Redactat per Birgit Heuts (Direcció àrea Prevenció riscos laborals, instructora Mindfulness i nivell pràcticum MBSR).
Els factors psico-socials i el seu impacte en l’absentisme laboral
Un dels factors psico-socials en l’àmbit laboral és sens dubte l’estrès laboral. L’informe OSHA 2015 (Agència Europea per a la seguretat i salut en el treball), indica que l’estrès és el segon problema, més freqüent a nivell europeu, relacionat amb el treball amb una afectació de mínim a 1 de cada 5 treballadors europeus.
L’estrès laboral té un impacte negatiu sobre la salut. Sobretot, es relacionen amb l’estrès, els problemes cardiovasculars, del sistema immunològic, trastorns d’alimentació i estats anímics com l’ansietat. A més, l’excés de consum d’estimulants, com cafè, o substàncies tòxiques, com tabac i alcohol, tenen una estreta relació amb l’estat emocional i psicològic al respecte.
Altres protagonistes en l’àmbit dels riscos laborals, són els problemes múscul-esquelètics i la fatiga, què també guarden una relació significativa amb l’estrès laboral.
Tots aquests factors tenen una incidència directa o indirecta sobre l’absentisme laboral, sigui per malalties comunes o accidents.
Font: Fundació espanyola del cor MV / al Món
La clau és la persona
Després de molts anys treballant com a tècnica en prevenció de riscos laborals, basant-me en la meva pròpia experiència laboral, estant exposada a factors psico-socials, buscant causes i solucions tant per a la meva pròpia gestió, com la dels treballadors de les empreses, vaig arribar a la conclusió que l’enfocament per disminuir l’estrès ha de estar dirigit a la persona.
La clau és buscar com gestionar internament les situacions desagradables provocades per factors externs, sobre els quals un mateix no té cap poder de canviar-los. Podem actuar sobre els nostres hàbits i aprendre a gestionar millor les nostres emocions i canviar la nostra actitud cap a la vida.
Després d’exposar-me a diversos processos de coaching personal i professional vaig avançar en aquesta recerca i vaig tenir el meu primer contacte, en una jornada d’empresa saludable, amb la tècnica del Mindfulness (traduït al castellà com “Atención plena”), per viure el present, prendre consciència dels teus pensaments, sensacions i emocions i com es relacionen amb la nostra actitud i les nostres reaccions físiques.
Amb la pràctica de l’atenció plena es tracta desenvolupar més consciència sobre els nostres factors estressants, les causes i conseqüències i buscar estratègiques d’afrontament que ens permetin disminuir l’efecte nociu sobre la nostra salut. Desenvolupar una major acceptació de nosaltres mateixos i dels altres i poder gestionar els canvis arribant a una resiliència que disminueix el sofriment, que habitualment s’experimenta quan hi ha una mala adaptació a les situacions adverses.
Vaig realitzar el curs MBSR i vaig experimentar que efectivament és possible, amb una pràctica continuada, entrenant la ment, tant amb pràctiques formals (meditació) com informals (tècniques aplicada al dia dia), a aconseguir un canvi, acceptant els canvis amb menys preocupació, més tranquil·litat i equanimitat.
La meva pròpia experiència m’ha empès a realitzar la formació d’instructora de Mindfulness i seguir l’itinerari formatiu per a poder impartir el MBSR, podent ensenyar aquestes tècniques i compartir amb empreses, treballadors i qualsevol persona que tingui ganes de fer un canvi en la seva vida.
Aprendre a viure les situacions estressants amb més equilibri i menys patiment; el programa Mindfulness (MBSR), un programa de gestió de riscos basat en la reducció d’estrès, ha demostrat ser significativament eficaç en el àmbit de la prevenció de riscos laborals.
El programa MBSR i estudis científics
Segons la revista “Gestió pràctica de Riscos laborals, nº21, pàg. 22, del mes de novembre 2005 “(autor de l’article Andrés Martin Asuero), es va publicar un estudi, que examinava l’eficàcia del MBSR amb un grup de professionals del sector de serveis. Segons aquest estudi el 86% dels participants va completar el programa i va experimentar una reducció mitjana del malestar psicològic en un 39% segons enquesta SCL-90R. Dels diferents components del malestar es va trobar una reducció al voltant del 50% en depressió, hostilitat, somatització i ansietat.
El MBSR és un programa formatiu de caràcter psico-educatiu, que s’imparteix en grup i segons aquest estudi pot ser útil per prevenir els factors psico-socials i sobretot per prevenir l’estrès laboral.
Les tècniques del Mindfulness estan basades en enfocar l’atenció al present a través d’un entrenament amb tècniques d’atenció a la respiració, i progressivament enfocant a l’atenció les sensacions del cos, els pensaments, emocions, etc., arribant així a una acte de regulació de la conducta i mantenir un equilibri que afavoreixi la gestió dels canvis.
Portant l’atenció al present es compensaria la tendència insana a reflexionar sobre fets passats desagradables o futurs de manera obsessiva.
Segons presa d’imatges del cervell (ressonàncies magnètiques) a través d’estudis basats en un programa de Mindfulness per reduir l’estrès, la pràctica habitual de les tècniques i meditacions basades en l’atenció plena actuen sobre el cervell, incrementant la densitat de matèria grisa en l’hipocamp, una regió directament vinculada a l’aprenentatge i la memòria.
Així mateix, redueix la densitat neuronal de l’amígdala cerebral, una zona relacionada amb l’estrès, l’ansietat, la por, la tristesa i la depressió. Que es produeixin tots aquests canvis físics en el cervell té a veure amb una propietat única dels éssers humans: la plasticitat cerebral, la possibilitat de modelar les nostres neurones i sinapsis al llarg de tota la vida. Aquesta propietat fa que sigui possible que aprenguem coses noves. (Estudi realitzat amb 20 voluntaris a l’Hospital general de Massachusetts liderat per Sara Lazar)
Els Objectius del MBSR
- Desenvolupar la consciència del moment present per prevenir l’estrès i millorar l’efectivitat personal.
- Aprendre a relaxar la ment i el cos, desconnectant després d’una jornada de tensió.
- Reconèixer el poder de les emocions i millorar la intel·ligència emocional, practicant-la regulació emocional.
- Practicar la comunicació conscient, assertiva i no violenta en moments de crisi.
- Millorar-la organització i la gestió del temps, assignant prioritats de forma conscient
Curs Mindulness SERHS Serveis
SERH serveis et convida a participar en el curs de Mindfulness per la gestió de l’estrès, que tindrà lloc tots els dilluns del 28 de gener a l’11 de març, ambdós inclosos. Si vols un curs a mida de les teves necessitats, contacta’ns i t’oferirem allò que necessitis per gaudir de manera plena.
BIBLIOGRAFIA | AMB RUMB PROPI (A. Martin Asuero, Ed. Plataforma) | MINDFULNESS A LA VIDA QUOTIDIANA (Jon Kabat-Zinn, Ed. Paidós) |Article“APLICACIÓDE LA TÈCNICA MBSR PER REDUIR EL MALESTAR PSICOLÒGIC EN L’ENTORNLABORAL”autor de l’article Andrés Martin Assuer, de la revista GESTIÓ PRACTICA dE RISCOS LABORALS, nº21, pàg. 22, del mes de novembre 2005 “