Entrevistem a Daniel Brasé, Gerent de la FIHRT, on ens explica el seu vincle amb la Federació Intercomarcal de l’Hostaleria, la Restauració i el Turisme, i els avantatges del seu acord de col·laboració amb SERHS Serveis.
1. Quants anys portes al capdavant de la FIHRT? I quin és el seu objectiu principal?
La meva relació amb la FIHRT es remunta 20 anys enrere. Vaig començar formar-ne part com a Assessor Jurídic de la Federació, per la meva formació com a Jurista. Amb el pas dels anys i degut a la meva especialització i implicació des de l’Assemblea de la Federació es va convenir designar-me com a Gerent, funció que porto desenvolupant des de fa ara 14 anys.
Durant tots aquests anys hem treballat intensament perquè la FIHRT sigui reconeguda com a lobby per part de les Administracions i les Entitats.. Actualment som 23 gremis, cada un d’ells capaç de donar resposta dins el seu propi col·lectiu; els Gremis no fan competència entre ells: interactuem i ens treballem plegats, anem tots a l’una; els interessos i problemàtiques són convergents a tots els gremis. Són col.lectius professionals. Jo sempre comparo els inicis de la FIHRT amb el “Regne de Taîfes que era Granada”; però des de fa uns anys, treballem a una.
Treballem per renovar-nos i actualitzar-nos constantment; estem introduint conceptes nous per millorar l’eficiència de cada un dels gremis i els seus associats. Apostem per la sostenibilitat i l’energia verda en cada un dels aspectes presents a l’hostaleria i la restauració. Som una entitat sense ànim de lucre i oferim formació constant a tots els nostres gremis i associats.
2. Quin és el teu vincle (història) amb el sector de l’hostaleria?
Podem dir que ha estat una formació contínua… En els meus inicis com a assessor jurídic vaig tenir el meu primer contacte amb el món de l’hostaleria. I la veritat és que cada cop més m’ha anat captivant el sector, amb totes les seves possibilitats de creixement i el poder oferir als seus usuaris productes amb una qualitat cada cop més saludable, espais més tecnològics on es puguin sentir com a casa, i puguin gaudir de l’ampli ventall de possibilitats que els pot oferir els espais de restauració.
3. Com a especialista del sector, quines creus que són les necessitats bàsiques de qualsevol negoci de restauració? I els seus valors diferencials?
Des de la FIHRT establim com els pilars bàsics de qualsevol negoci de restauració 3 elements: coneixement, professionalització i formació. Hem de conèixer cada un dels nostres negocis: quan ens costa el seu manteniment, fer escandalls, cóm vendre els productes i serveis que oferim als nostres clients.
Ens trobem que a les grans ciutats hi han molts establiments que no duren més d’1 any… per alguna cosa és… Les tendències canvien i les preferències dels consumidors també; per això és molt important estar contínuament formats, reciclar-nos amb els canvis que experimenti el sector.
Tenim un gran dèficit de professionalització i de personal, tenint en compte el % del PIB del país que representa el sector, alguna cosa falla.
Des del punt de vista de l’Administració s’hauria de tenir més en consideració aquesta aspecte, doncs si no, serà cada cop més complicat gaudir de personal compromès i qualificat. Avui dia hi han grans Escoles d’Hostaleria, però cada cop més els seus alumnes decideixen apostar per treballar a zones més costeres, de temporada, o a les grans ciutats.
Ens manquen certificats de professionalitat, que atorguin el reconeixement que es mereixen tant el sector com els seus professionals. Les Escoles d’hostaleria no donen a l’abast per tota la formació i reglamentació que els criteris de formació requereixen.
4. Creus que el món el que vivim cada cop més tecnològic està afectant al model de negoci dels establiments hostalers, restauradors i turístics?
Sí, i molt, sens dubte. Hi ha un important dèficit de digitalització del sector; en parlem molt i en som conscients, però les eines i la manca de formació són evidents.
La innovació tecnològica ens presenta una important forma de creixement en el negoci, però no ens hem de tornar bojos. Hem d’entendre què és i, el més important, com la podem implementar a cada negoci, en funció de les seves necessitats i peculiaritats. No tot és vàlid per tothom. Avui dia, per exemple, amb el “delivery” els joves aconsegueixen portar la digitalització des de casa.
Al mateix temps, el concepte de restauració està canviant; la “sala” s’està desprestigiant. Tothom vol ser cuiner, però ningú vol treballar a sala. Coneixem a molts cuiners famosos, de renom. Però quants de cap de sala? Hem de tenir en compte que sense la sala i un Cap de Sala, un gran restaurant no funciona. I crec que avui dia no es dóna ni el valor ni la importància que mereix. Els qui treballen a sala han de conèixer de primera mà la cuina professional, la carta de vins, l’atenció al client… És qui comunica el valor d’aquell restaurant, el què el fa especial, diferent, el que el converteix en una clara aposta guanyadora.
Cada cop més la tendència és la d’implementar el concepte de cambrer-cuiner; la mateixa persona que et servirà el plat i te’l presentarà segons com ha estat cuinat, els ingredients, etc….
5. Per què vau escollir SERHS Serveis com un dels principals partners de la FIHRT?
Ens va recomanar l’ACCAC , Associació de Cases de Colònies de Catalunya. Ens van parlar de la seva satisfacció amb el tracte amb SERHS Serveis, com empresa referent del país que és i del seu coneixement especialitzat de fer les coses ben fetes per les divisions de Grup SERHS que ara heu externalitzat i posat a disposició de tercers. A través d’un únic partner tens la opció d’arribar a satisfer les necessitats de les diferents branques que et demanda el negoci.
A més, com a SERHS Serveis TIC, la unitat de Tecnologia i Comunicacions de SERHS Serveis, treballeu amb partners tecnològics de renom com Google, i això és converteix en un clar win-win del negoci.
6. Quins creus que són els valors més representatius que us aporta aquest acord de col·laboració?
Especialització, reconeixement, i la vinculació amb partners de referencia com Google.
Paquets de productes específics i a mida per les necessitats del nostre sector, com per exemple packs d’assegurances amb asseguradores de gran valor com CASER Salud.
7. Quina creus que és la clau de l’èxit de l’aliança FIHRT- SERHS Serveis?
El compromís i la implicació conjunta tant per part de la FIHRT com per la part de SERHS Serveis. Al mateix temps, la capacitat i la proximitat d’arribar fins el nostre agremiat, saber identificar què és el que necessita per estar al seu costat i satisfer el dia a dia del negoci. Anem de la mà i treballem plegats en fer arribar a l’associat les solucions que realment necessita.
Treballem amb una empresa consolidada del país, i el mateix que fem per nosaltres a nivell intern ho fem arribar a tots els associats. L’ADN tant de la FIHRT com de SERHS Serveis és el col·lectivitat, el de treball en equip, per la qual cosa és molt fàcil poder transmetre aquest valor a tots els implicats en el projecte.