Els aspectes més rellevants introduïts per la Reforma Laboral (RD-LLEI 32/2021) estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball.
En data 30 de desembre de 2021 s’ha publicat al BOE núm. 313, el Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball, (d’ara endavant el “RD 32/21” ) després d’un llarg procés negociador entre les organitzacions sindicals i patronals juntament amb el Govern, que ha finalitzat amb una reforma laboral.
Aquesta reforma afecta i modifica principalment les normes fonamentals següents en l’àmbit laboral:
- Reial Decret Legislatiu 2/2015, del 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors.
- Llei 32/2006, de 18 d’octubre, reguladora de la subcontractació al Sector de la Construcció.
- Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 8/2015, del 30 d’octubre.
- Llei 30/2015, del 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral.
- Reial Decret Legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, pel qual s’aprova el text refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions a l’Ordre Social.
L’entrada en vigor es preveu per a l’endemà de la seva publicació al BOE excepte respecte a determinades matèries (per exemple, en matèria de contractació temporal) en què s’estableix un règim d’entrada en vigor diferent.
Novetats principals de la Reforma:
CONTRACTACIÓ I LIMITACIONS A LA TEMPORALITAT
- El contracte de treball es presumeix subscrit per temps indefinit. Els contractes temporals només podran realitzar-se per dos motius: 1) Per circumstàncies de la producció i 2) per substitució de la persona treballadora (semblant a la interinitat actual) i, en tots els casos, caldrà justificar, al contracte, que concorre la causa que habiliti i justifiqui la temporalitat i la connexió amb la durada prevista.
- Els contractes per circumstàncies de la producció podran formalitzar-se tant per atendre increments ocasionals i imprevisibles o oscil·lacions que generin un desajust temporal entre l’ocupació estable disponible i el que es requereix, com per atendre situacions ocasionals, previsibles de reduïda durada (campanyes). el primer cas la seva durada no podrà ser superior a 6 mesos (ampliables fins a 1 any per conveni col·lectiu sectorial) i, en el segon cas, el contracte només es podrà utilitzar durant un màxim de 90 dies per any natural que, a més, no podran ser consecutius. Desapareix el contracte dobra o servei determinat.
- Els contractes per a substitució d’una persona treballadora amb reserva de lloc de treball també es poden formalitzar per completar la jornada reduïda per una altra persona treballadora i durant els processos de selecció o promoció professional per a la cobertura de vacants. En el primer supòsit la durada serà fins a la reincorporació de la persona substituïda i es podrà iniciar fins a 15 dies abans que es produeixi l’absència del substituït i, en els altres supòsits, no podrà excedir els 3 mesos.
- Es redueix el període de referència per adquirir la condició de fix per concatenació de contractes temporals, passant dels 24 mesos en un període de 30, a 18 mesos en un període de 24.
CONTRACTES FORMATIUS
- Es distingeix entre contractes formatius en alternança (compatibilitzen els estudis per a l’obtenció d’una titulació amb el treball retribuït) i contractes formatius per a l’obtenció de la pràctica professional adequada al nivell d’estudis acreditat (faciliten la incorporació al món laboral de les persones ja titulades).
- En el primer cas, la durada del contracte podrà estar compresa entre els 3 mesos i els 2 anys i la retribució no podrà ser inferior al 60%, el primer any, ni al 75% el segon any i, en el segon cas, la durada estarà compresa entre els 6 i els 12 mesos, la retribució pel temps de treball efectiu, serà la fixada en conveni o, si no, la corresponent al Grup Professional ia les funcions exercides i el període de prova màxim serà de 1 mes.
CONTRACTE FIX DISCONTINU
- Se’n potencia la utilització, per a la realització de treballs estacionals o intermitents. A més, se’n possibilita la utilització: 1) entre les ETT i les persones treballadores contractades per ser cedides i, 2) per a la prestació de serveis en el marc de l’execució de contractes mercantils o administratives.
- L’antiguitat de les persones fixes discontínues es computarà tenint en compte tota la durada del contracte i no només els períodes dactivitat.
CONTRACTES TEMPORALS VIGENTS
- Els contractes eventuals per circumstàncies del mercat, acumulació de tasques o excés de comandes, interinitat, obra i servei determinat i els contractes en pràctiques i per a la formació subscrits amb anterioritat a l’entrada en vigor de la reforma es regiran per la normativa vigent a el moment de la seva formalització fins a assolir la durada màxima prevista per a cada supòsit.
SUBCONTRACTACIÓ
- El conveni col·lectiu aplicable a les persones treballadores de les empreses contractistes i subcontractistes serà el del sector de l’activitat desenvolupada a la contracta o subcontracta, llevat que l’empresa contractista o subcontractista tingui conveni propi, cas en què s’aplicarà aquest en els termes que resultin de larticle 84, és a dir, es recupera, també a aquests efectes, la prioritat del conveni sectorial en matèria salarial.
ACCIÓ SINDICAL I NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
- Es recupera la ultra activitat il·limitada del Conveni Col·lectiu una vegada denunciat i conclosa la durada pactada: durant les negociacions i una vegada concloses aquestes sense acord, se segueix aplicant el conveni denunciat, sense cap limitació temporal.
- Els convenis d’empresa deixen de tenir preferència davant dels sectorials en matèria salarial: salari base i complements salarials, inclosos els vinculats a la situació i els resultats de l’empresa. L’aplicació d’aquesta nova normativa als convenis en vigor, es produirà una vegada que el conveni d’empresa aplicable perdi la seva vigència i, com a màxim, al termini d’1 any, i no es
poden compensar o absorbir els possibles efectes positius d’aquesta nova prioritat aplicativa.
EXPEDIENTS DE REGULACIÓ TEMPORAL D’OCUPACIÓ (ERTES)
- Es mantenen els ERTES actuals per causes ETOP i Força Major i es crea un nou Mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació que una vegada activada permetrà a les empreses sol·licitar mesures de reducció de jornada i suspensió de contractes.
- Es dóna prioritat, sempre que sigui viable, a les reduccions de jornada davant de les suspensions de contracte i es redueixen els terminis per a la constitució de la Comissió Representativa.
- S’inclouen dins del concepte de força major temporal les limitacions en l’activitat normal de l’empresa que siguin conseqüència de decisions adoptades per l’autoritat pública competent, incloses les que tinguin per objecte la protecció de la salut pública.
- Durant l’aplicació de l’ERTE, l’empresa podrà desafectar i afectar les persones treballadores en funció de les alteracions que es puguin produir en relació amb la causa justificativa de les mesures.
- Durant l’aplicació de l’ERTE es prohibeix, a més de fer hores extres, l’externalització d’activitats i la realització de noves contractacions, llevat que les persones amb reducció de jornada o contracte suspès no puguin, per formació, capacitació o altres raons objectives o justificades, desenvolupar els treballs objecte de contractació.
- Els beneficis en matèria de cotització vinculats als ERTES es condicionen al manteniment de l’ocupació (6 mesos després de la finalització de l’ERTE) i, als ERTES ETOP i RED SECTORIAL, a més, al desenvolupament per les empreses d’accions formatives.
EXEMPCIONS EN LA COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL APLICABLES ALS ERTOS I AL NOU MECANISME XARXA
- Expedients de Regulació d’Ocupació per causes ETOP: 20%
- ERTES per Força Major Temporal, tant ordinària com generada per impediments o limitacions a l’activitat normalitzada de l’empresa: 90%
- ERTES a les quals sigui aplicable el nou mecanisme “RED”:
- CÍCLIC:
- 4 primers mesos: 60%
- Mesos del 5 al 8: 30%
- Mesos del 9 al 12: 20%
- SECTORIAL: 40%
- CÍCLIC:
(*) L’exoneració es produeix sobre l’aportació empresarial per contingències comunes i per conceptes de recaptació conjunta.
MECANISME XARXA DE FLEXIBILITAT I ESTABILITZACIÓ DE L’OCUPACIÓ
- El Consell de Ministres podrà activar-lo en alguna de les dues modalitats següents:
- CÍCLICA: quan s’apreciï una conjuntura macroeconòmica general que ho aconselli i amb una durada màxima d’1 any.
- SECTORIAL: quan en un sector/s d’activitat s’apreciïn canvis permanents que generin necessitats de requalificació de processos de transició professional de les persones treballadores amb una durada inicial d’1 any ampliable un any més (2 pròrrogues de 6 mesos cadascuna).
- Un cop activat les empreses podran sol·licitar la reducció de jornada o la suspensió de contractes, amb el desenvolupament previ d’un període de consultes amb la RS, havent d’acompanyar, en els supòsits d’activació de la modalitat sectorial, un pla de recol·locació de les persones afectades.
- Les persones treballadores afectades per un mecanisme RED, tenen dret a percebre una prestació que es crea a aquests efectes. Aquesta prestació no consumeix prestació per desocupació; no és compatible amb la realització de treball a temps complet ni amb la prestació o el subsidi per desocupació, però si és compatible amb la feina a temps parcial, sense que es dedueixi del seu import la part proporcional al temps treballat.
- La quantia de la prestació serà del 70% de la mitjana de les bases de cotització de l’empresa per contingències professionals dels 180 dies immediatament anteriors amb un topall màxim del 225% d’IPREM incrementat en una sisena part.
ALTRES ASPECTES RELLEVANTS
- Es modifica la disposició addicional tercera de la Llei 32/2006, de 18 d’octubre, reguladora de la subcontractació al Sector de la Construcció, per recollir el règim d’extinció dels contractes indefinits adscrits a obra celebrats a l’àmbit del sector de la construcció, per motius inherents a la persona treballadora.
- Es penalitza la cotització dels contractes temporals de curta durada (menys de 30 dies).
- S’estableixen noves regles de cotització a la Seguretat Social per als contractes formatius i en alternança.
- Les empreses que formin persones afectades per ERTES o per un Mecanisme RED, tindran dret a un increment de crèdit per al finançament d’accions en l’àmbit de la formació programada (entre els 320 i els 425 euros/personal, en funció de la plantilla).
- Es reforma de la Llei d’Infraccions i Sancions de l’Ordre Social: a fi d’endurir les sancions per a aquells casos de frau en la contractació.
- L’ENTRADA EN VIGOR es produirà el 31-12-2021, si bé es retarda fins al 31 de març de 2022, l’entrada en vigor dels preceptes següents:
- La nova regulació dels contractes de formació en alternança i en pràctiques.
- La nova regulació del contracte fix-discontinu.
- La nova disposició addicional quarantena primera, de mesures de protecció de les persones treballadores afectades per l’aplicació del Mecanisme RED.
- Les noves normes sobre cotització a la Seguretat Social dels contractes formatius en alternança.
- La derogació de l’article 12.3, els apartats 1 i 2 de la disposició addicional quinzena, la disposició addicional setzena i la disposició addicional vint-i-unena del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors.
- La derogació de les disposicions referides als contractes temporals previstos a l’article 15.1.a).