L’autoprotecció és una peça clau per a la protecció civil, un component fonamental mitjançant el qual cada país proporciona la protecció i l’assistència per a tota la població davant de qualsevol classe d’accident o catàstrofe, així com la salvaguarda dels béns i el medi ambient.
El sistema de protecció civil de Catalunya està integrat per: administracions públiques, voluntariat de protecció civil, i pels serveis d’autoprotecció dels establiments afectats. Aquests darrers han de disposar del seu Pla d’autoprotecció homologat (segons Decret 30/2015 sobre autoprotecció que deroga l’antic Decret 82/2010).
Entre els establiments que requereixen un Pla d’autoprotecció a Catalunya hi ha:
- Activitats classificades, que es consideren de risc especial o alt risc, com ara les indústries, els magatzems, les estacions de servei, les discoteques, els grans establiments comercials, els hospitals, les residències d’avis, els centres docents, entre d’altres.
- Locals d’espectacles públics i activitats recreatives (teatres, cinemes, sales de concerts, sales de ball, locals de restauració amb espectacles, entre altres).
- Centres sanitaris (hospitals, clíniques, centres de salut, centres de rehabilitació, etc).
- Establiments docents (escoles, instituts, universitats i altres centres d’ensenyament).
- Hotels i allotjaments turístics (hotels, càmpings, apartaments turístics, entre d’altres).
- Locals de culte (temples, esglésies, sinagogues, mesquites, etc).
- Establiments esportius i de lleure (poliesportius, pavellons, gimnasos, piscines, camps de golf, camps d’esports, entre altres).
- Establiments comercials (supermercats, centres comercials, botigues, mercats, etc).
Tot seguit un deixem un document en el qual podeu veure quines activitats són considerades per a la protecció civil de Catalunya.
Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de CatalunyaPlans d’autoprotecció per a càmpings
D’especial importància tenen els plans d’autoprotecció per als càmpings, ja que donada l’època estival, s’omplen de visitants i s’incrementen els riscos. Cal valorar els següents supòsits:
- Si es troben en zones inundables, sigui quina sigui la seva superfície.
- Si s’ubiquen a menys de 500 metres d’una massa forestal.
- Si disposen d’un aforament que amb una capacitat igual o superior a 5.000 persones.
- La resolució INT/764/2016, de 23 de març, també inclou els càmpings que estiguin ubicats dins la zona d’intervenció d’un risc químic.
Podeu veure en la següent imatge un exemple de l’Alt Maresme i el delta de la Tordera de les zones inundables, segons el mapa de protecció civil de Catalunya:
Mapa de protecció civil de CatalunyaQuè ha d’incloure un pla d’autoprotecció?
Un pla d’autoprotecció d’un càmping és un document que estableix les mesures i procediments necessaris per garantir la seguretat i protecció de les persones i els béns dins del campament en situacions d’emergència o risc. Aquest pla és un instrument de gestió de la seguretat que identifica els possibles riscos i defineix les accions a prendre per prevenir-los o minimitzar-los.
Un pla d’autoprotecció per a un càmping ha d’incloure diverses seccions i continguts, com ara:
1. Identificació del càmping: Informació bàsica sobre el càmping, com la ubicació, les instal·lacions, la capacitat d’allotjament i el nombre de persones esperades.
2. Anàlisi de riscos: Avaluació dels riscos potencials que poden afectar el càmping, com incendis forestals, inundacions, tempestes, sismes, accidents químics o altres emergències. Es realitza un estudi detallat de les amenaces específiques per a la zona on es troba el càmping.
3. Organització de la seguretat: Es defineix l’estructura organitzativa per a la gestió de la seguretat, incloent-hi els rols i responsabilitats del personal del càmping en cas d’emergència. Això pot incloure l’assignació de tasques específiques, com ara evacuació, atenció mèdica d’urgència, comunicació amb els serveis d’emergència, etc.
4. Procediments d’emergència: Es descriuen les accions a prendre en cas d’emergència, com ara l’evacuació dels campistes, els punts de reunió, el sistema d’alerta i notificació, l’assistència mèdica d’urgència, el control d’incendis i altres mesures de seguretat.
5. Planificació i formació: Es detallen les activitats de formació i simulacres que s’han de dur a terme per assegurar que el personal del càmping estigui preparat per respondre adequadament a una situació d’emergència. També es poden proporcionar recursos educatius per als campistes sobre com actuar en cas d’emergència, així com dades de contacte, instruccions en cas de foc o inundació, punt de trobada, etc.
6. Coordinació amb els serveis d’emergència: S’estableixen els protocols per a la coordinació amb els serveis d’emergència locals, com els bombers, la policia, els serveis mèdics i altres entitats relacionades. Això pot incloure la informació de contacte, els procediments de comunicació i altres aspectes rellevants per a una resposta eficaç.
A la Consultoria SERHS Prevenció som especialistes en l’elaboració de Plans d’Autoprotecció
El pla d’autoprotecció d’un càmping és un instrument essencial per a garantir la seguretat i el benestar dels campistes i personal que es troba dins de les instal·lacions. És important que el pla estigui actualitzat i es revisi periòdicament per assegurar-se que reflecteixi els canvis en les condicions del càmping i les millors pràctiques.
T’ajudem, assessorem i t’acompanyem d’inici a fi en tot el procés: des de l’anàlisi de riscos inicial, a la realització del propi pla, fins a la gestió tècnica i el registre a la plataforma de Protecció Civil de la Generalitat per assolir l’homologació.
Contacta’ns al mail [email protected] o per telèfon al 93 767 03 78.
Estarem encantats/des d’ajudar-te!
CONTACTA amb la Consultoria SERHS Prevenció