La Llei orgànica 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual per l’erradicació de les violències sexuals, assenyala la importància de les empreses en prevenir i sensibilitzar la plantilla mitjançant manuals de bones pràctiques i protocols.
Des de SERHS Serveis fa anys que ens dediquem a la implantació de protocols que garanteixin els drets per a la igualtat i un tracte just per les persones afectades per la discriminació per raó de sexe, la confidencialitat en la resolució del conflicte, i establir eines per fer un seguiment del compliment del protocol. Ho fem des de la nostra Consultoria SERHS Prevenció, on t’ajudem a fomentar i difondre polítiques d’igualtat entre dones i homes, ja sigui amb la implantació de Plans d’Igualtat per a empreses, informes i auditoria de registre retributiu o protocols contra l’assetjament sexual i/o per raó de sexe.
Però coneguem primer quin és l’abast del conflicte. Les dades parlen per si soles:
- Més d’un milió de dones han patit assetjament sexual a l’entorn laboral.
- El 2,1% de les dones majors de 16 anys que viuen a l’Estat espanyol han estat amenaçades amb conseqüències desagradables en el seu lloc de treball, per exemple ser acomiadades, si rebutjaven propostes sexuals.
- El 17% dels casos d’assetjament sexual tenen lloc a la feina.
Aquestes dades, publicades a la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019 publicada per la Subdirección General de Sensibilización, Prevención y Estudios de la Violencia de Género del Ministerio de Igualdad del Govern espanyol, fan palès que l’assetjament sexual a la feina és encara una realitat oculta i ocultada.
Per fer caure el vel que silencia i paralitza les víctimes, i protegeix els agressors/es, diverses organitzacions com per exemple el sindicat CCOO ha posat en marxa recentment el primer observatori d’assetjament sexual i per raó de sexe, una finestra tant per ajudar les dones, com per estudiar aquesta problemàtica quantitativa i qualitativament.
Però sens dubte, el fre davant d’aquestes situacions, s’ha de fer des de la base, des de les pròpies empreses, per tal que tinguin el coneixement i els protocols necessaris per a evitar aquestes conductes reprovatòries.
Què és l’assetjament sexual i/o per raó de sexe?
Segons el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’assetjament sexual és
“qualsevol comportament verbal, no verbal o físic, de naturalesa sexual, que s’exerceix amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona, especialment si li crea un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. A diferència de l’assetjament psicològic en el treball, aquests comportaments es consideren assetjament sexual encara que no s’hagin produït de manera reiterada ni sistemàtica.”
Algunes de les evidències que caracteritzen aquestes actituds són:
- Comportament no desitjat ni volgut per la persona que el rep. L’assetjament sexual es distingeix de les aproximacions lliurement acceptades o tolerades i recíproques, quan les conductes no són desitjades i, consegüentment, rebutjades per la persona que les rep i les considera ofensives.
- Comportament de naturalesa sexual o amb connotacions sexuals. Les conductes de naturalesa sexual o amb connotacions sexuals inclouen un ventall de comportaments molt ampli i abasten des d’accions aparentment innòcues fins a accions que són manifestament greus i constitueixen per si mateixes un delicte penal.
- Pot estar vehiculat o amplificat mitjançant les noves tecnologies. Això inclou les xarxes socials, la missatgeria instantània o el correu electrònic… Quan això passa, estem parlant de ciberassetjament. El ciberassetjament pot adoptar múltiples formes i segueix un patró de conducta repetitiu i persistent en el temps, que sotmet la dona a una situació hostil, denigrant o atemoridora, que a causa de l’efecte acumulatiu, va erosionant greument la seva integritat física i moral.
T’ajudem amb l’elaboració del Protocol contra l’assetjament sexual i/o per raó de sexe?
Tal i com hem dit, les organitzacions han de promoure un entorn de treball al qual no tingui lloc l’assetjament sexual o per raó de sexe i han d’adoptar mesures adients per abordar-lo en cas de produir-se.
Els objectius d’un protocol contra l’assetjament sexual i/o per raó de sexe són els següents:
- Prevenir i fer visibles situacions d’assetjament
- Sensibilitzar i formar a les persones de l’empresa
- Determinar pautes a seguir en cas de produir-se un comportament constitutiu d’assetjament sexual o per raó de sexe
- Vetllar per un entorn segur
- Actuar en els estadis inicials de la problemàtica
- Garantir els drets i un tracte just per a les persones afectades, la confidencialitat en la resolució del conflicte
- Establir eines per fer un seguiment del compliment del protocol
En cas d’inspeccions o denúncies, és molt important que es pugui demostrar l’aplicació de mesures preventives com disposar d’un protocol d’assetjament moral i/o sexual, evidències d’accions d’implantació d’aquest protocol dintre de l’empresa, entre d’altres.
Des de la Consultoria SERHS Prevenció ens posem a la teva disposició per assessorar-te davant qualsevol dubte que et pugui sorgir al respecte del protocol contra l’assetjament sexual i/o per raó de sexe, així com per a la consultoria, disseny i implantació del Pla d’Igualtat que la teva organització requereixi.
Si ho prefereixes, contacta’ns al mail [email protected] o per telèfon al 93 767 03 78.
Estarem encantats/des d’ajudar-te!