Com el Mindfulness ajuda sobre els pensaments negatius
El cervell, per la seva naturalitat s’inclina a pensar contínuament en alguna cosa. Planificant, rectificant, valorant (emetent judicis), etc. Com percep el cervell les diferents situacions depèn molt de les nostres creences , experiències i aprenentatges en general. La tendència de pensaments que generen desig cap a altres objectes, situacions o persones, viure sempre amb expectatives, que al final no es compleixen, poden generar sentiments no desitjats com són la por, ràbia o tristesa.
Com el Mindfulness ens pot ajudar a canviar aquesta inclinació del cervell?
El Mindfulness ens aporta un nou recurs per poder gaudir d’una millor qualitat de vida, tant des del punt de vista de la salut com des de la neurociència. Amb la pràctica de l’atenció plena s’estrena la capacitat humana de donar-nos un cop de realitat sobre què pensem i com ho sentim, a cada instant, moment a moment.
Mode adaptatiu o mode reactiu
Quan ens trobem amb situacions que el nostre cervell les identifica com un perill, s’estimulen determinats processos neurològics neurològics (activació de neurotransmissors com Adrenalina) i hormonals (cortisol) per preparar el cos per la fugida o la lluita. Quan aquesta situació està relacionada amb una de creada al nostre cervell mitjançant pensaments de l’estil de preocupacions, por o ansietat , instaurant una sensació de des balanç i de disturbi, es desencadenen sentiments com l’ansietat o tristesa, predominant el que es denomina mode reactiu.
En situacions estressants l’organisme requereix recursos més grans per actuar, s’agita i reacciona; això, en situacions prolongades té un efecte negatiu sobre el comportament, les nostres accions (no adaptatiu) i/o la salut.
Si som conscients dels nostres pensaments i aconseguim fixar la nostra atenció en el moment present, desviant-la del nostre pensament que causa insatisfacció i preocupació, aconseguim respondre saludablement a la situació creada i el cervell assoleix un estat d’ equilibri, el que coneixem com a mode adaptatiu.
“L’estrès crònic provoca una híper-activació d’una part del cervell que es diu amígdala cerebral (petita estructura relacionada amb el control de les emocions i les respostes d’amenaça i por) i s’hipertrofia. Es perd la capacitat de regular adequadament les emocions, la presa de decisions, i es comprometen l’aprenentatge i la memòria”.
El mode reactiu s’activarà en casos d’emergència o davant aquelles situacions que posin en risc la nostra supervivència. El problema és que la major part de tots nosaltres activem aquest mode de manera innecessària, el que provoca estrès i patiment.
Per naturalesa evolutiva tenim les necessitats bàsiques de seguretat, satisfacció i connexió i, si som conscients dels pensaments al respecte, sabem en què mode ens trobem i des de quin lloc estem escollint que el nostre cervell s’activi.
Amb la pràctica de Mindfulness som més capaços de treballar recursos positius i actuar des d’un mode adaptatiu.
Incrementem la resposta del sistema nerviós vagal, cosa que estimula saludablement el cor i altres àrees del cos. Quan s’activa entrem en una sensació de calma, relaxació i tranquil·litat.
“Més de dos terços dels nostres atributs psicològics, inclosos recursos mentals i fortaleses, tenen el seu origen en factors no heretats, és a dir, es vinculen més amb aprenentatges, adquisicions i influències ambientals.”
Mitjançant proves com la Ressonància Magnètica Nuclear (RMN), la Tomografia Axial Computeritzada (TAC) si sobretot la Tomografia amb Emissió de Positrons (TEP), els científics són capaços de reproduir, en imatges, els nostres pensaments, emocions, conductes i la forma en la que recordem moltes coses.
D’aquesta manera la ciència és capaç de demostrar com l’aprenentatge canvia l’estructura física del cervell (neuroplasticitat) és a dir, que es fa més forta amb l’exercici mental i la meditació. L’exercici mental canvia el nostre mode de percebre i comprendre la realitat.
Adquirir recursos saludables
“La clau està en la nostra forma d’aprenentatge, de parar atenció i de donar-nos la possibilitat de practicar i exercitar repetidament el nostre cervell.”
Podem crear l’hàbit amb l’experiència repetida de determinades situacions, obtenint la recompensa del benestar, i aquesta experiència es converteix en un efecte. Aquest efecte es produeix per la neuroplasticitat que s’activa i s’associa a l’experiència. Entrenar la pràctica de Mindfulness és crear l’hàbit de poder parar atenció al moment present i adquirir autoconsciència sobre pensaments, sensacions i emocions.
Conèixer i acceptar les emocions relacionades amb el contingut dels nostres pensaments, sense entrar en un bucle de repeticions al respecte, ens facilita lidiar amb les nostres respostes emocionals, acceptar la nostra vulnerabilitat i també la nostra fortalesa.
La pràctica del Mindfulness ens ajuda a generar recursos mentals positius que ens donen seguretat, confiança, satisfacció i amabilitat cap a nosaltres mateixos i cap a la resta de persones.
Podrem aconseguir-ho deixant anar pensaments negatius, obrint la ment a noves perspectives i experiències, fomentant la creativitat, el desenvolupament de nous recursos saludables i promovent salut i benestar.
SERHS Serveis posa a la teva disposició sessions orientatives de com el Mindfulness forma part del teu auto-coneixement. T’esperem cada dimarts de 17.30 a 18.30 des del 07/05 i fins el 19/11 a Calella (Barcelona).
Contacta’ns a [email protected] i et donarem tota la informació que necessites perquè comencis a gaudir del teu auto-coneixement.